FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati
ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati

BRATISLAVA

Američki predsjednik George W. Bush zatražit će od ruskog predsjednika Vladimira Putina da "obnovi svoju predanost demokraciji", kazali su američki dužnosnici u četvrtak na sastanku koji bi mogao donijeti novi sukobljujući ton u američko-ruskim odnosima. Dva čelnika, Bush i Putin, trebali bi održati sastanak u četvrtak poslijepodne, čime bi se zaključila Bushova turneja po Belgiji, Njemačkoj i Slovačkoj, nakon čega bi trebala biti održana i zajednička novinska konferencija. Bush je u ponedjeljak izjavio u Bruxellesu da ruska vlada mora obnoviti svoju predanost demokraciji i vladavini prava kako bi Rusija napravila napredak kao europska nacija. U utorak je pak, američki predsjednik izrazio zabrinutost oko slobode medija u Rusiji i razilaženjima između Moskve i baltičkih država, Latvije, Litve i Estonije, koje su postale novim članicama NATO saveza.

SARAJEVO

Haški sud već je u Beograd, Prištinu i Skoplje poslao zapečaćene optužnice protiv šest osoba osumnjičenih za ratne zločine, tvrdi u četvrtak sarajevski Dnevni avaz. Pozivajući se na svoje provjerene izvore ovaj list navodi kakao su na popisu optuženih umirovljeni general Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić te dvojica umirovljenih generala Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i Radivoje Miletić. Perišić je, među ostalim, optužen za razaranje Mostara 1992., godine a Tolimir i Miletić za zločine počinjene tijekom rata u BiH kada su obnašali visoke vojne zapovjedne dužnosti. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) navodno sada traži i Momčila Mandića, bivšeg ministra pravde u vladi bosanskih Srba i bliskog suradnika radovana Karadžića. Optužen je navodno i Vlado Bučkovski, bivši ministar obrane Makedonije kojega se tereti za zločine nad Albancima počinjene 2000. godine te aktualni premijer Kosova Ramuš Haradinaj kojega se smatra odgovornim za zločine nad albanskim i nealbanskim stanovništvom tijekom 1999. godine.

TEL AVIV

NATO-ove mirovne snage mogle bi biti razmještene u Izraelu samo kada bi Izraelci i Palestinci potpisali mirovni sporazum, rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u intervjuu objavljenom u četvrtak. Razmještanje snaga bilo bi moguće samo kada bi obje strane pristale na vojnu nazočnost i kada bi Vijeće sigurnosti UN-a podržalo zahtjev, rekao je glavni tajnik NATO-a za Haaretz. "Sam mirovni proces trenutačno nije na dnevnom redu NATO-a", rekao je. "Postignu li ipak dvije strane u sukobu mirovni sporazum i zatraže li neku vrstu NATO-ove pomoći u ostarivanju ciljeva tog sporazuma, uz mandat UN-a, NATO bi morao razmotriti takav zahtjev", rekao je. De Hoop Scheffer sastat će se u četvrtak s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom i načelnikom oružanih snaga Mosheom Ya'alonom. Razgovori će biti posvećeni jačanju suradnje između Izraela i NATO-a.

TIKRIT

Najmanje deset osoba poginulo je, a 35 je ozlijeđeno u četvrtak u eksploziji automobila-bombe u dvorištu sjedišta policije u Tikritu, na sjeveru Iraka, doznaje se iz policijskih i bolničkih izvora. "To je bio samoubilački napad automobilom-bombom. Čovjek, koji se predstavio kao policajac, pojavio se na ulazu i dobio dopuštenje za ulazak u dvorište zgrade. Tada se raznio", rekao je policijski izvor. "U napadu je poginulo 10, a ranjeno je 35 osoba", rekao je direktor bolnice, dodajući da su sve žrtve bili policajci. Zapalilo se osam vozila, a zgrada policije teško je oštećena.

HO ŠI MIN

Međunarodni donatori i vlade pogođenih zemalja pokazuju alarmantno pomanjkanje volje za borbu protiv epidemije ptičje gripe u Aziji i troškovi će s opstankom smrtonosnog i opasnog virusa samo rasti, upozoravaju u četvrtak stručnjaci UN-a. Samuel Jutzi iz Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) rekao je da su strani donatori prošle godine prikupili samo 18 milijuna američkih dolara, mnogo manje od 100 milijuna potrebnih za pomoć zemljama da otkriju i brzo reagiraju na izbijanje bolesti. Stručnjaci za ptičju gripu ističu da se virus u dijelovima Azije toliko raširio da će trebati godine da ga se iskorijeni. Osobito upozoravaju na prijetnju mutacije virusa H5N1 u novi smrtonosni virus koji bi se mogao brzo proširiti i odnijeti milijune ljudskih života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙