FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 17. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

Premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu za HTV-ov Dnevnik plus kako odgodu početka pristupnih pregovora s EU-om ne smatra političkim neuspjehom, već manjom stankom u procesu približavanja zemlje Europskoj uniji i naglasio kako je i dalje optimist.

U predstojećem razdoblju Hrvatska će, prema njegovim riječima, pojačati dijalog s onim zemljama članicama Europske unije koje smatraju da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom ne bi li ih uvjerila u suprotno, kao i kontakte s luksemburškim predsjedništvom EU-a te Haškim sudom.

Sanader je izrazio osobito zadovoljstvo što je Vijeće ministara usvojilo okvir za pregovore s Hrvatskom u kojem se jasno navodi da je cilj pregovora punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

"Time je izbjegnuta mogućnost zajedničkog scenarija s jednom drugom zemljom kandidatkinjom i teoretski nije moguće da Hrvatska s njome bude u paketu", rekao je.

MOSKVA

Rusija će ispitati informacije o nazočnosti na svom teritoriju velikog broja bosanskih ratnih zločinaca u bijegu, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U utorak je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni Paddy Ashdown tražio od Rusije da provjeri te informacije.

Priopćenje je uslijedilo nakon informacija objavljenih u Guardianu i New York Timesu prema kojima je časnik Gojko Janković, koji se u nedjelju predao ICTY-u, a optužen je za silovanja i mučenja, živio u Rusiji pod zaštitom ruskih obavještajnih službi.

Dva lista, koji se pozivaju na izvore bliske ICTY-ju i druge obavještajne službe tvrde da se još dva optuženika tražena zbog masakra u Srebrenici i dalje nalaze u Rusiji.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u srijedu Paula Wolfowitza, zamjenika američkog ministra obrane i jednog od vodećih arhitekata rata u Iraku, za predsjednika Svjetske banke.

Bush je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da je Wolfowitz "sućutan, pošten čovjek koji će dobro obavljati taj posao".

On je kazao kako je već obavijestio čelnike nekih zemalja o svom izboru.

Očekuje se da će Wolfowitzeva kandidatura izazvati raspravu posebice među europskim zemljama budući su mnoge od njih bile protiv američkog napada na Irak i mogle bi vidjeti taj izbor kao izazov.

Wolfowitz, 61, bi na mjestu predsjednika Svjetske banke trebao zamijeniti Jamesa Wolfensohna koji napušta tu dužnost 1. lipnju nakon drugog petogodišnjeg mandata.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u srijedu otvaranje nove iračke nacionalne skupštine kao sjajan trenutak, i ustvrdio da se koalicija u Iraku ne raspada unatoč odluke Italije da u rujnu započne povlačenje svojih snaga.

"Čestitam Iračanima na njihovoj skupštini", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući skoro dvije godine nakon početka rata u Iraku. "To je sjajan trenutak u procesu prema donošenju ustava, ratifikaciji ustava i izborima", rekao je američki predsjednik.

On je umanjio značaj činjenice da Iračani još nisu uspjeli formirati vladu priznajući, ipak, da ima dosta posla koji treba napraviti dodajući kako će vlada biti formirana. Bush je kazao kako je "zdrav proces" transparentne rasprave o formiranju vlade u Iraku znak da demokracija jača u toj zemlji i da će biti pozitivan primjer za druge zemlje na Bliskom istoku.

ISLAMABAD

Američka državna tajnica Condoleezza Rice koja boravi u posjetu Islamabadu zatražila je u srijedu od pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da 2007., kada istječe njegov predsjednički mandat, organizira slobodne izbore.

"Tema razgovora bio je hod Pakistana putem demokracije. Državna tajnica je izrazila našu odlučnu potporu pokretu usmjerenom ka slobodnim i poštenim izborima u 2007.", kazao je službeni predstavnik Riceove Richard Boucher.

Šefica američke diplomacije izjavila je u utorak da će pozvati Musharrafa, jednog od najbližih saveznika SAD-a u ratu protiv terorističkih mreža, da svoju zemlju odlučno povede putem demokracije.

General Musharraf došao je na vlast 1999. državnim udarom bez prolijevanja krvi. Lani je odlučio da će i dalje obnašati dvojaku dužnost, predsjednika države i zapovjednika oružanih snaga, unatoč protivnim obećanjima.

LONDON

Iznimno je važno i nužno čim prije ojačati nuklearnu sigurnost u svijetu, ne čekajući presudan događaj poput napada na nuklearno postrojenje ili poput radioaktivne bombe, upozorio je u srijedu u Londonu Mohamed ElBaradei, direktor IAEA-e.

Samo usklađivanjem napora međunarodne zajednice može se spriječiti "strašna" mogućnost nuklearnog napada, kazao je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Nuklearni napad nije neminovan, ali je "u ovom času sasvim moguć", rekao je, podsjećajući da su četiri najveća rizika krađa nuklearnog oružja, kupnja nuklearne opreme za proizvodnju bombe, primjena "prljavih bomba" (klasična eksplozivna naprava koja raspršuje radioaktivne tvari) i napad na nuklearno postrojenje ili na konvoj s radioaktivnom opremom.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu, Soren Jessen-Petersen izjavio je da se tragični događaji iz ožujka 2004. godine ne smiju ponoviti i da su ti događaji učvrstili odlučnost da se izgradi jedno multietničko i stabilno Kosovo.

"Tragični događaji iz ožujka prošle godine ne smiju se ponoviti", stoji u priopćenju civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu, u povodu etnički motiviranih sukoba koji su izbili u ožujku 2004, najvećih od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo 1999. godine.

Petersen je naglasio da sada Kosovu predstoji jasan put koji leži u provedbi standarda za Kosovo, posebice onih koji se odnose na bolje životne uvjete manjinskih zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙