FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 14. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 14. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JERUZALEM

Palestinci i Izrael su na početku nove ere nakon više od četiri godine nasilja, izjavio je palestinski predsjednik Mahmud Abas za New York Times od ponedjeljka. Abas je ocijenio da izraelski premijer Ariel Sharon govori "drugačijim jezikom" te je pohvalio njegov plan evakuacije židovskih naselja kao "dobar početni znak" na putu ka miru.

"Sada (Sharon) ima partnera", dodao je palestinski predsjednik.

Abas je kazao da su i palestinske militantne skupine poput Hamasa i Islamskog džihada također obećale smirivanje stanja. "Sada Hamas i Džihad izlaze na izbore i što to znači? To znači da će one vremenom prerasti u političke stranke", ocijenio je Abas.

JERUZALEM

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom izjavio je u ponedjeljak na izraelskom državnom radiju kako se nada da će uvjeriti Francusku da je libanonski šijitski Hezbollah teroristička organizacija.

"Danas ću se susresti s francuskim čelnicima u nadi da će se složiti s našim stajalištem vezano uz Hezbollah, prije nego se u srijedu u Bruxellesu bude raspravljalo o uključenju Hezbollaha među organizacije smatrane terorističkima", kazao je na radiju Shalom koji se nalazi u Parizu.

"Nadamo se i da će francuski čelnici podijeliti naš stav oko negativne uloge Irana i Sirije. Mahmud Abas, predsjednik palestinske samouprave, bori se protiv Hezbollaha od kojega je zatražio da se suzdrži od terorističkih atentata", dodao je on.

SEUL

Izjava Sjeverne Koreje da posjeduje nuklearno oružje ne znači da ta zemlja zaista ima nuklearno oružje, rekao je u ponedjeljak južnokorejski ministar za ujedinjenje Chung Dong-young.

Prošlog tjedna Pjongjang je po prvi puta eksplicitno priopćio da ima nuklearno oružje, te najavio povlačenje iz šesterostranih nuklearnih pregovora zbog "neprijateljskog" ponašanja Sjedinjenih Država.

Nema dokaza da je Sjever obavio nuklearna testiranja i prerano je zaključiti da Pjongjang posjeduje nuklearno oružje, rekao je Chung.

Pjongjang najvjerojatnije samo pokušava ojačati svoju poziciju u blokiranim šesterostranim pregovorima, rekao je južnokorejski ministar za ujedinjenje.

MOSKVA

Ruske snage ubile su šest pobunjenika u noći sa nedjelje na ponedjeljak tijekom specijalne operacije na jugozapadu Čečenije, javljaju ruske novinske agencije.

Pripadnici specijalnih snaga i policije poduzeli su akciju kako bi eliminirali pripadnike naoružane skupine koja je planirala napade na snage sigurnosti, izjavio je glasnogovornik ruskog stožera za sjeverni Kavkaz Ilija Čabalkin.

"Ukupno je šest pobunjenika ubijeno" u okršaju u kojoj na ruskoj strani nije bilo žrtava, dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙