FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati
ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

BRUXELLES

Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je doputovao u Bruxelles u posljednjem pokušaju lobiranja za početak pregovora Hrvatske i EU-a 17. ožujka, a u glavnom gradu Belgije, prema najavama, sastat će se i s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a u kojima su na vlasti pučke stranke.

Luksemburško predsjedništvo će u utorak za sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), tijela kojeg čine veleposlanici država članica i koje priprema sastanke Vijeća ministara, pripremiti nacrt odluka za Hrvatsku, o čemu konačnu odluku donose ministri vanjskih poslova u srijedu.

U utorak navečer u Bruxellesu će se sastati ministri vanjskih poslova članica EU-a iz redova Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka. Na tom stranačkom skupu sudjelovat će i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u utorak u Jeruzalem, gdje će sudjelovati na dvodnevnoj svečanosti otvaranja novog Povijesnog muzeja holokausta u Memorijalnom centru Yad Vashem, a svoj će boravak u Izraelu iskoristiti i za bilateralne susrete.

Više od 30 državnika i visokih dužnosnika iz cijeloga svijeta okupit će se na svečanosti otvaranja zdanja vrijednog 100 milijuna dolara, koje će zamijeniti postojeći muzej osnovan 1953. godine.

Tijekom svog boravka u Izraelu, Mesić će se susresti s izraelskim predsjednikom Mosheom Katsavom, zamjenikom izraelskog premijera Shimonom Peresom, te ministrom pravosuđa Josephom Tommyjem Lapidom, dok će se u četvrtak, posljednjeg dana posjeta Izraelu, hrvatski predsjednik u Ramallahu sastati s predsjednikom vlade Palestinske samouprave Ahmedom Koreijem.

Glavne teme razgovora s izraelskim dužnosnicima bit će dosadašnji odnosi Hrvatske i Izraela, daljnji razvoj bilateralnih odnosa kao i stanje na Bliskom istoku.

PRIŠTINA

Jedna osoba ozlijeđena je jutros u eksploziji koja se dogodila u središtu Prištine dok je prolazila kolona vozila u kojoj je bio i kosovski predsjednik Ibrahim Rugova. Kosovski predsjednik je išao na sastanak s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Prema još nepotvrđenim informacijama eksplozivna naprava je bila smještena u kontejneru za smeće u ulici Agima Ramadanija u središtu Prištine.

Glasnogovornik Kosovske policijske službe, Šaban Tašoli je rekao da je u eksploziji lakše ozlijeđena jedna osoba i oštećeno Rugovino vozilo. Policija je blokirala taj dio grada a druge pojedinosti još nisu objavljene.

PRIŠTINA

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana založio se u utorak u Prištini za što brže stvaranje nove kosovske vlade kako bi se što prije mogli poduzeti napori na rješavanju konačnog statusa Kosova.

"Kosovo treba učiniti zajedničke napore za svoju budućnost. Vladu treba oformiti čim prije moguće kako bi se problemi riješili i Kosovo krenulo naprijed", kazao je Solana koji se, nakon odlaska dosadašnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja u Haag, zauzeo za stvaranje nove, široke vladajuće koalicije.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice rekao je, nakon jutrošnjih razgovora s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom i vršiteljom dužnosti premijera Ademom Salihajem, da kosovski predsjednik na temelju Ustavnog okvira Kosova ima odgovornost čim prije se sastati sa svim političkim snagama na Kosovu kako bi se što prije formirala nova vlada.

BEJRUT

Pripadnici sirijskih obavještajnih službi u utorak ujutro počeli su s evakuacijom s dosadašnjih pozicija u Bejrutu, prenosi France presse.

Sirijske tajne službe iselit će se s triju mjesta u glavnome libanonskom gradu - iz glavnog stožera koji su činile dvije zgrade smještene blizu vojarne libanonskih vojnih snaga, iz zgrade na obali te iz centralnih ureda u trgovačkoj ulici Hamra.

Sirijci su najavili odlazak svoje vojske i pripadnika tajnih službi u skladu sa zahtjevom libanonske oporbe, Francuske i SAD-a. Agencije izvješćuju i o evakuaciji njihovih vojnih obavještajnih službi iz centralnih ureda u drugim libanonskim mjestima, posebno onih na sjeveru zemlje i u planinskom dijelu istočno od Bejruta.

RIM

S poboljšanjem vremena započelo je iskrcavanje ilegalnih imigranata na talijanske otoke, posebno na Lampedusu, na jugu Italije, gdje su u utorak ujutro stigla dva plovila s imigrantima.

Zajedno s današnja dva plovila, u posljednja 24 sata stiglo je na otok Lampedusu ukupno sedam plovila s oko tisuću ilegalnih imigranata.

Na ovom talijanskom otoku postoji centar za prvi prihvat imigranata koji ima mjesta za oko 200 osoba, a trenutno se tu nalazi tisuću imigranata.

NAIROBI

Djelatnici Odjela za koordinaciju izvanrednih situacija pri UN-u vjeruju da je u području Darfura u zapadnom Sudanu u posljednje dvije godine umrlo više od 180.000 ljudi.

Predstavnik Odjela Jan Egeland rekao je za dpa da se taj broj odnosi na one koji su umrli od posljedica gladi, pothranjenosti ili bolesti, a ne i na one koji su poginuli u sukobima započetim prije gotovo dvije godine.

Sukobi u Darfuru, koje UN smatra jednom od najgorih svjetskih humanitarnih kriza, počeli su 2003., kada su lokalni pobunjenici ustali protiv vlade, tražeći pravednu podjelu prirodnih bogatstava zemlje, na što je vlada odgovorila silom. Gotovo dva milijuna ljudi bilo je prisiljeno pred sukobima napustiti domove, a oko 200.000 ih je pred nasiljem pobjeglo u Čad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙