FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Kina je u utorak optužila Tajvan da namjerno krivo tumači antisecesionistički zakon koji su usvojili kineski parlamentarci i kojim se odobrava uporaba sile ako Tajvan proglasi neovisnost.

Tajvansko vijeće za odnose s Kinom novi je zakon nazvalo otvorenim pozivom na invaziju Tajvana, te ocijenilo kako je Peking time jednostrano promijenio dosadašnje stanje u Tajvanskom tjesnacu.

"Priopćenje (tajvanskog) vijeća maliciozno iskrivljuje tumačenje ovoga zakona", rekao je glasnogovornik kineskog Ureda za pitanja Tajvana. On je ocijenio je da se tim zakonom samo nastoji očuvati mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu te obuzdati separatističke snage.

WASHINGTON

Američki Predstavnički dom usvojio je u ponedjeljak rezoluciju kojom poziva EU da libanonsku šijitsku organizaciju Hezbolah stavi na popis terorističkih organizacija.

Ova je rezolucija uslijedila nakon što se Europski parlament u četvrtak prošli tjedan izjasnio u korist mjera kojima je cilj "okončanje terorističkih aktivnosti" Hezbolaha, ne upisavši ga, međutim, na popis terorističkih organizacija.

Od EU-a se traži da "stavi Hezbolah na popis terorističkih organizacija kako bi se zabranilo financiranje Hezbolaha od strane Unije i priznalo da je ta organizacija prijetnja međunarodnoj sigurnosti". Osim toga, američka rezolucija "osuđuje stalnu potporu Hezbolaha palestinskim terorističkim organizacijama koje su već na popisu EU-a poput Brigada mučenika al Aqse, Hamasa, Islamskog džihada i Narodne fronte za oslobođenje Palestine".

ISLAMABAD

Pakistanske obavještajne službe izgubile su trag Osami Bin Ladenu prije otprilike osam do deset mjeseci, rekao je u intervjuu za BBC pakistanski predsjednik Pervez Musharraf.

"Ispitujući zatvorenike, odnosno uhićene članove Al-Qaide i zahvaljujući tehničkim sredstvima, u jednom smo trenutku bili vrlo blizu saznanju gdje se skriva Bin Laden", rekao je Musharraf te dodao da je to bilo "prije otprilike osam do deset mjeseci".

Pripadnici pakistanske obavještajne službe vjerovali su da su locirali šefa Al-Qaide na granici između njihove zemlje i Afganistana u području u kojemu je od listopada 2003. pakistanska vojska provela nekoliko akcija potrage za članovima Al-Qaide. No, po završetku tih akcija vođenih na području dugom 500 km uz afganistansku granicu, vojnici su izgubili svaki trag Bin Ladenu, rekao je general.

BAGDAD

Najmanje četiri osobe su ozlijeđene u sjevernoj bagdadskoj četvrti Bab al-Mozam kad je u blizini sunitske džamije u utorak ujutro eksplodirao automobil-bomba, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Do eksplozije je došlo jutros blizu džamije Adilah Khatun, u četvrti u kojoj žive uglavnom suniti.

Dva glavna mosta u središtu Bagdada u utorak su ujutro bila zatvorena dan uoči održavanja prve sjednice Nacionalne skupštine koja će se održati u "zelenoj zoni", najbolje zaštićenom dijelu grada u kojemu su smještene glavne iračke institucije te zgrade američkog i britanskog veleposlanstva.

KABUL

Zajedničko izborno povjerenstvo Afganistana i UN-a predložilo je održavanje afganistanskih parlamentarnih izbora polovinom rujna, izvijestio je u ponedjeljak predsjednik povjerenstva Bismillah Bismil.

Izbori su se trebali održati prošle godine kada su održani i predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio Hamid Karzai. Do sada je održavanje izbora stalno odgađano zbog logističkih problema i pitanja sigurnosti.

Više od 10,5 milijuna stanovnika Afganistana naći će se na izbornim popisima za izbor članova parlamenta.

MANILA

Najmanje je 17 osoba poginulo u utortak u napadu filipinske policije na zatvor visoke sigurnosti nad kojim su kontrolu preuzeli pobunjenici povezani s al Qaedom.

Ministar unutarnjih poslova Angelo Reyes je izjavio da su u napadu ubijena i četvorica vođa skupine Abu Sayyaf, među kojima dvojica koji su u ponedjeljak bez uspjeha pokušali bijeg iz zatvora u kojem je pet osoba poginulo.

Zatvorenici su pristali na predaju nakon neuspjelog bijega u ponedjeljak, ali je dogovor otpao kad su najprije zatražili hranu. U zatvoru je bilo 425 zatvorenika među kojima 129 članova skupine Abu Sayyaf.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙