FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) -
ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) -

ZAGREB/LUXEMBOURG

Pristupni pregovori EU-a s Hrvatskom neće početi u četvrtak ne bude li dotad odbjegli general Ante Gotovina izručen Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICTY), rekao je u ponedjeljak luksemburški premijer i predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker, a priopćilo luksemburško predsjedništvo EU-a.

"Pregovori će početi 17. ožujka uz uvjet da se general Gotovina izruči Sudu i to se mora učiniti", rekao je Juncker u Luksemburgu gdje se sastao s predsjednicima Odbora za vanjsku politiku nacionalnih parlamenata EU-a, Europskog parlamenta i zemalja kandidata za ulazak u Uniju.

Podsjetivši da će konačnu odluku o početku pregovora u srijedu donijeti ministri vanjskih poslova EU-a, Juncker je istaknuo da "zasad nije postignut konsenzus" o početku pristupnih pregovora.

LJUBLJANA

Hrvatska za ulazak u članstvo Europske unije mora ispuniti uvjete kao i sve druge države koje su ušle u tu asocijaciju, ali joj ne treba nametati nove uvjete, rekao je u ponedjeljak za slovensku državnu televiziju slovenski premijer Janez Janša.

Odgovarajući na kritike oporbe da njegova vlada "bezrezervno" podržava Hrvatsku, Janša je rekao da njegova vlada nije promijenila odnos prema Hrvatskoj u odnosu na prethodne.

"Hrvatska mora ispuniti uvjete kao i sve druge države. Ali, nepravedno bi bilo od Hrvatske zahtjevati da ispuni uvjete koji nisu postavljani drugim državama ili ako bi se iza tih uvjeta skrivali neki drugi koncepti", dodao je Janša.

WASHINGTON

Hrvatska Vlada snažno je u 2004. radila na zakonskom osiguranju slobode medija, ali još uvijek neki predstavnici vlasti pokušavaju utjecati na njih, izvijestila je u ponedjeljak američka organizacija za prava medija Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ kaže da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vrativši se na vlast 2003. godine, nastojala uvjeriti birače i međunarodnu zajednicu da je prevladala svoju represivnu politiku iz 90-tih.

"Kao dio tih ambicioznih napora Vlada je krenula snažno s dalekosežnim zakonskim reformama koje bi uspostavile zaštitu medija u zapadnom stilu", rekao je Odbor u godišnjem izvješću "Napadi na tisak u 2004".

Ipak, kaže izvješće, analitičari su utvrdili da te promjene ne dekriminaliziraju medijsku klevetu i da malo čine kako bi se poboljšao pristup javnim informacijama.

"Vladini tiskovni uredi redovito uskraćuju informacije i ne obaziru se na novinarske zahtjeve za službenim dokumentima", navodi CPJ.

Što se tiče medijske klevete, izvješće navodi kako je na hrvatskim sudovima u 2004. još uvijek bilo 800 slučajeva protiv novinara optuženih za klevetu, prema podacima američke organizacije za izobrazbu medija IREX.

Hrvatska Radio-televizija, nekada puki glasnogovornik HDZ-a, nastavila je napredovati u tranziciji od državnog medija prema autonomnijem i utjecajnijem javnom glasilu, ocijenjuje CPJ.

ZAGREB/BRUXELLES

Ministri poljoprivrede članica Europske unije u ponedjeljak su na sjednici u Bruxellesu postigli dogovor o osnivanju agencije za ribolov čija će jedna od glavnih zadaća biti jačanje nadzora nad izlovom u europskim morima, javile su novinske agencije.

Kako javlja slovenska agencija STA, glavna zadaća nove agencije bit će zajedničke inspekcije i koordinacija nacionalnih inspekcija i njihovih programa pa će i nadzor ribolova biti djelotvorniji.

Sjedište agencije bit će, odlučio je vrh EU-a u prosincu 2003., u španjolskoj luci Vigu, godišnji će joj proračun biti pet milijuna eura, a imat će 49 zaposlenih.

Prema podacima svjetske Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) trećina se ribolova ne nadzire, odnosno nije registrirana, što dodatno smanjuje već ugroženi riblji fond, javlja STA i dodaje da su u Sredozemnom i Jadranskom moru neke riblje vrste pred izumiranjem i zbog ribolova stranih brodova.

LJUBLJANA

Talijanski špediteri prijavili su Bruxellesu postupak slovenskih vlasti koje na granici s Madžarskom zaustavljaju talijanske kamione sa živim janjcima iz Rumunjske, piše u ponedjeljak ljubljansko Delo.

Delo navodi da je Uprava za zdravlje i zaštitu potrošača pri Europskoj komisiji tražila od Ljubljane iscrpno pojašnjenje zbog ponašanja carinika na graničnom prijelazu Lendava.

Prema propisima iz Bruxellesa kontrole cestovnog transporta na unutarnjim granicama Europske unije smiju se izvoditi povremeno, a ne sustavno i na svakoj pošiljci. Osim toga, ne smiju biti diskriminatorne prema prijevoznicima iz jedne države nego jednake za sve. Za sada još nije jasno hoće li talijansko-slovenski spor oko janjetine biti riješen bilateralno ili uz posredovanje Bruxellesa.

PRIŠTINA

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana doputovao je u ponedjeljak navečer u Prištinu, gdje bi se u utorak trebao sastati s najvišim kosovskim dužnosnicima.

"Vlada Kosova trebala bi se što prije formirati kako bi se pokrenuli svi procesi", rekao je Solana po dolasku u prištinsku zračnu luku.

Solana bi trebao razgovarati s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorenom Jessenom-Petersenom, zapovjednikom KFOR-a francuskim generalom Yvesom de Kermabonom, kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom i drugim čelnicima kosovskih institucija, te s političkim prvacima kosovskih Albanaca i Srba.

WASHINGTON

Alarm na antraks aktiviran je u ponedjeljak u poštanskom uredu Pentagona, objavilo je američko ministarstvo obrane dodavši da su sva kasnija testiranja dala negativne rezultate, javljaju televizijske postaje Fox i NBC.

Automatski senzori u poštanskom uredu u Pentagonu registrirali su opasne biološke ili kemijske tvari, a ured je nakon toga odmah evakuiran.

"Kasnija su testiranja dala negativne rezultate. No, ministarstvo je ipak poduzelo mjere predostrožnosti, a nove su analize još uvijek u tijeku", dodaje se u priopćenju u kojem se kaže da bi osoblje moglo dobiti antibiotike.

JERUZALEM

Izrael će predati Jerihon palestinskoj sigurnosnoj kontroli u srijedu, javio je u ponedjeljak navečer izraelski radio nakon sastanka izraelskog ministra obrane Shaula Mofaza i palestinskog ministra unutarnjih poslova Nasr Youssefa koji su razgovarali o problemima odgovornima za odgodu tog procesa.

Predaja Tulkarema mogla bi se ostvariti početkom idućeg tjedna, a Kalkilye nakon toga, dodaje izraelski radio.

Mofaz i Youssef su se dogovorili na dvosatnom sastanku u Tel Avivu da će Izrael zadržati kontrolu nad najvećom gradskom arterijom te da će lokalni Ured za koordinaciju distrikta voditi Izraelci.

Dvojica ministara su se dogovorila i da će 17 militanata koji žive u Jerihonu biti razoružani, a njihovo kretanje će pratiti palestinska samouprava.

WASHINGTON

Pedeset šest novinara poginulo je u svijetu 2004. zbog njihovog posla što je najveći broj u posljednjih deset godina, izvijestila je u ponedjeljak američka organizacija za medijska prava Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Od tih 56 poginulih dok su obavljali svoj posao, njih 36 su bili meta ubojstva, priopćio je CPJ u izvješću Napadi na tisak u 2004.

Irak je bio najopasnije mjesto za novinare u 2004. s 23 poginula, čime je irački rat postao "jednim od najsmrtonosnijih sukoba za novinare u novijoj povijesti", navodi izvješće. Većina od 23 poginulih novinara bili su Iračani, kaže Odbor, a devet je bilo žrtava umorstva.

Ukupno 122 novinara bila su zatvorena diljem svijeta zbog svojega posla od čega tri četvrtine otpada na Kinu, Kubu, Eritreju i Burmu, četiri zemlje s dugom poviješću medijske represije, kaže izvješće objavljeno u Washingtonu.

Većina novinara zatvoreno je temeljem nejasnih optužbi za djelovanje protiv države, kao što su pobuna, subverzija i rad protiv interesa države.

BRUXELLES

Europska unija je u ponedjeljak navečer potvrdila da se "protivi svakoj primjeni sile" između Kine i Tajvana i pozvala ih da se "klone svakog jednostranog djelovanja koje bi moglo povećati napetosti", pošto je kineski parlament prihvatio antisecesionistički zakon uperen protiv Taipeija, javio je AFP.

EU je podsjetio na "stalna načela kojima se vodi u svojoj politici, a to su privrženost načelu jedinstvene Kine i mirno rješavanje sporova, koja su jedino kadra sačuvati stabilnost u Tajvanskom tjesnacu, te da se protivi svakoj primjeni sile".

"EU će biti zabrinut ako prihvaćanje zakona u kojemu se govori o primjeni nemiroljubivih sredstava poništi najnovije znakove približavanja između dviju obala", dodaje se u priopćenju EU-a koje prenosi agencija France presse.

SANTIAGO

Bivši nacistički vojnik koji je u Čileu vodio kult i komunu, a optužen je za višestruke zločine, od zlostavljanja djece do mučenja političkih zatvorenika za režima čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, u ponedjeljak je pred sucem u Santiagu rekao da je "sve zaboravio".

List La Tercera objavio je na web stranici da je sudac više od tri sata ispitivao njemačkoga državljanina, 83-godišnjega Paula Schaefera, utemeljitelja i vođu komune Colonia Dignidad.

Prema izvorima toga lista, Schaefer je na pitanja odgovarao na španjolskome i bio je potpuno miran. Kad je morao potpisati izjavu, Schaefer je izjavio: "Sve sam zaboravio", rekao je za te novine jedan izvor sa suđenja.

Schaefer je od 1997. bio u bijegu, a uhićen je prošli tjedan u Argentini i u nedjelju izručen Čileu. Prebačen je u Santiago gdje je nakon liječničkoga pregleda odveden pred suca Joaquina Billarda.

WASHINGTON

Bijela kuća je u ponedjeljak kritizirala kineski zakon koji odobrava uporabu sile ukoliko Tajvan krene prema formalnoj neovisnosti nazvavši ga "nesretnim" i upozorila da može povećati napetosti u regiji.

"Usvajanje antisecesionističkog zakona smatramo nesretnim. To ne služi miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"Mislimo da se to protivi skorašnjem napretku u odnosima preko tjesnaca", kazao je on.

Svekineski narodni kongres usvojio je u ponedjeljak zakon kojim se stvara pravna osnova za uporabu sile ukoliko Tajvan krene prema formalnoj neovisnosti, unatoč pozivima Sjedinjenih Država na suzdržanost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙