FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: Radnici neće dopustiti rasprodaju "V. Lenca"

RIJEKA,14. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske(SMH) Ivo Marjanović danas je na konferenciji za novinare potvrdio daće radnici zauzeti brodogradilište "Viktor Lenac" ako vjerovniciprovedu ovrhe na njegovoj operativnoj imovini te da neće dopustitirasprodaju imovine tog brodogradilišta.
RIJEKA,14. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Ivo Marjanović danas je na konferenciji za novinare potvrdio da će radnici zauzeti brodogradilište "Viktor Lenac" ako vjerovnici provedu ovrhe na njegovoj operativnoj imovini te da neće dopustiti rasprodaju imovine tog brodogradilišta.

O tome su, rečeno je na konferenciji, obaviještena sva državna mjerodavna tijela. Marjanović je kazao da "Viktor Lenac" d.d u stečaju dobro posluje, da je uposlenost kapaciteta oko 110 posto te da su u tijeku pregovori o preinaci jednog broda, vrijednoj oko 10 milijuna eura.

Apelirao je na vjerovnike, posebice International Finance Organization (IFC) i Njemačku razvojnu banku (DEG), da prihvate posljednji stečajni plan, isplatu dijela tražbina i podržavljenje brodogradilišta. Naime, ovrha koju su te dvije kuće pokrenule na osnovi hipoteka na dok 7, dizalice i operativnu mehanizaciju, odgođena je do sutra, 15. ožujka.

Povjerenik SMH u brodogradilištu Damir Bačinović istaknuo je da je novi stečajni plan dobar te da radnici dokazuju da je brodogradilište potrebno spasiti. "No, nakon deklarativne potpore, država bi trebala brodogradilište i konkretno poduprijeti", rekao je te dodao da bi država mogla utjecati na vjerovnike, odnosno na poslovne banke da prihvate stečajni plan. Bačinović smatra da je "politika dovela 'Lenac' u stečaj, a da sada ne čini ništa da ga iz te situacije izvuče" te da bi "u brodogradilištu rasla trava da ondje nema radnika".

Predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje koja okuplja brodograditeljske sindikate Đino Šverko ocijenio je kako je ponuda da se brodogradilište Uljanik uključi u rješavanje stečaja pozitivna.

Na sjednici Odbora vjerovnika prošlog tjedna predložena je nova inačica stečajnog plana po kojem bi se pokušalo s IFC-om i DEG-om dogovoriti da prodaju svoja razlučna prava, da im se isplati određeni iznos novca te da zadrže dok 7 na kojemu imaju hipoteku i prodaju ga. U sklopu tog plana predviđa se da se dok 11 ne prodaje nego da ostane u sastavu novog poduzeća nakon stečaja. Novac za otkup doka 11 od hipotekarnih vjerovnika, odnosno 6,5 milijuna dolara kojima bi se oni isplatili, osim Ministarstva financija, osigurao bi pulski Uljanik. Pretpostavka je predloženog stečajnog plana da Reiffaisen banka pristane na isplatu novca za dok 5 na kojem ima hipoteku.

Ukupne tražbine vjerovnika "V. Lenca" iznose više od milijardu kuna, a najveći je vjerovnik država putem Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Nakon provedbe predloženog plana stečaja brodogradilište bi u cijelosti bilo u državnom vlasništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙