FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Lenca: u slučaju ovrhe radnici će preuzeti brodogradilište

RIJEKA,7. ožujka 2005.(Hina) - Sindikat u brodogradilištu "ViktorLenac" u stečaju najavio je danas, uoči sutrašnje sjednice Odboravjerovnika, da će radnici eventualnu prodaju imovine brodogradilištaspriječiti makar morali fizički preuzeti brodogradilište.
RIJEKA,7. ožujka 2005.(Hina) - Sindikat u brodogradilištu "Viktor Lenac" u stečaju najavio je danas, uoči sutrašnje sjednice Odbora vjerovnika, da će radnici eventualnu prodaju imovine brodogradilišta spriječiti makar morali fizički preuzeti brodogradilište.

"Pokušaju li hipotekarni vjerovnici provesti ovrhu i prodati imovinu brodogradilišta 'Viktor Lenac' d.d. u stečaju, radnici će to spriječiti, bude li potrebno, i fizičkim preuzimanjem brodogradilišta", izjavio je danas povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u tom brodogradilištu Damir Bačinović.

U izjavi za Hinu, uoči sutrašnje sjednice Odbora vjerovnika brodogradilišta, Bačinović je naglasio da oko 500 radnika neće dopustiti da se proizvodnja obustavi, a radna mjesta ukinu. Rekao je da će o toj nakani izvijestiti i članove Odbora vjerovnika. Sindikat i nadalje, kazao je, podupire prijedlog podržavljenja brodogradilišta.

Prijedlog da vlasništvo nad brodogradilištem u cijelosti preuzme država dala je prije nekoliko meseci Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). Do sada je razmatrano više načina isplate ostalih hipotekarnih vjerovnika, ali ni jedan nije proveden jer vjerovnici nisu pristajali na predloženi način podjele i iznose novca.

Odbor vjerovnika sastat će se sutra te, u okolnostima moguće provedbe ovrhe nad operativnom imovinom brodogradilišta, pokušati iznaći rješenje provedbe stečaja.

Naime, predstavnici Međunarodne financijske organizacije (IFC) i Njemačke razvojne banke (DEG), koje su među većim vjerovnicima, pokrenuli su, a zatim odgodili ovrhu imovine brodogradilišta na riječkom Trgovačkom sudu do 15. ožujka.

U stečajnom postupku priznato je 120 milijuna kuna tražbina IFC-a i DEG-a. Te su financijske kuće pokrenule zajednički postupak ovrhe na osnovi hipoteka koje imaju na dijelu imovine brodogradilišta - doku 7, dizalicama i manjim plovnim objektima.

Brodogradilište "Viktor Lenac" u stečaju je od prosinca 2003. Priznate tražbine iznose više od milijardu kuna, a najveći je vjerovnik država preko Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙