FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iveković najavljuje prosvjed radnika Industrogradnje

ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Novog sindikata MarioIveković najavio je za srijedu prosvjed radnika Industrogradnje kojisu učlanjeni u taj sindikat, ako Uprava tvrtke na sutrašnjem sastankuu Uredu za socijalno partnerstvo ne prihvati sindikalne zahtjeve zapoboljšanjem radnih i materijalnih uvjeta za oko 2.500 radnika.
ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković najavio je za srijedu prosvjed radnika Industrogradnje koji su učlanjeni u taj sindikat, ako Uprava tvrtke na sutrašnjem sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo ne prihvati sindikalne zahtjeve za poboljšanjem radnih i materijalnih uvjeta za oko 2.500 radnika.

"Ako Uprava, koja dvije godine izbjegava razgovarati s Novim sindikatom, ne prihvati naših šest zahtjeva, u srijedu ćemo organizirati prosvjed pred Vladom na Markovu trgu", rekao je Iveković na današnjoj konferenciji za novinare.

Novi sindikat još u prosincu je zatražio pomoć Vlade i premijera Ive Sanadera u zaštiti radničkih prava u Industrogradnji, kako bi se direktor Zvonimir Matić, koji je i većinski vlasnik tvrtke, počeo pridržavati ugovora o radu i poštivati potpisani kolektivni ugovor.

Osim toga, Novi sindikat od Matića traži obvezno savjetovanje sa sindikatom o otkazima i prebacivanjima radnika iz tvrtke u tvrtku te ostalim statusnim promjenama.

Također traži isplatu zaostalih otpremnina za radnike, savjetovanje s Novim sindikatom o preraspodjeli radnog vremena, poboljšanje uvjeta rada na gradilištima te početak pregovora o povećanju plaća za minimalno 15 posto.

Plaće u Industrogradnji nisu rasle pet godina, a radnicima se isplaćuju sa zakašnjenjem, pa su tako tek primili 60 posto plaće za siječanj, kaže Iveković.

Ističe da su uvjeti na gradilištima vrlo loši, gradilišta su često bez pitke vode, a na dionici autoceste Zagreb-Split kod Šibenika radnici su bili prisiljeni, nakon cjelodnevnog rada na otvorenom, spavati bez grijanja.

Novi sindikat, kaže Iveković, više neće tolerirati ignoriranje kada se radi o višku zaposlenih budući da Uprava svake godine zbrine oko 100 radnika, a sindikat ne zna ništa o programu njihova zbrinjavanja.

Također je nedopustivo da sindikat nije upoznat s iznajmljivanjem pogona Izoind d.o.o., iako se proizvodnja u njemu stabilizirala.

"Poučeni ranijim iskustvima, očekujemo da će uslijediti otpuštanje više od 100 radnika toga pogona", rekao je Iveković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙