FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati školstva predlažu mjere protiv nasilja nad nastavnicima

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Potaknuti učestalim pojavama nasiljanad nastavnicima u školama, predstavnici školskih sindikata predložilisu danas resornom ministarstvu niz mjera za povećanje sigurnostiprosvjetnih djelatnika na njihovim radnim mjestima.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Potaknuti učestalim pojavama nasilja nad nastavnicima u školama, predstavnici školskih sindikata predložili su danas resornom ministarstvu niz mjera za povećanje sigurnosti prosvjetnih djelatnika na njihovim radnim mjestima.

Posljednja dva fizička nasrtaja zbila su se proteklog tjedna u Rijeci i Zaboku.

U oba slučaja radilo se o teškom nasilju s teškim ozljedama, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Nasilje u osnovnim i srednjim školama sve je naglašenije, a žrtve su i učenici i nastavnici, upozorio je Stipić.

Školski sindikati predlažu da se izmjenama zakona o osnovnom i srednjem školstvu zajamči sigurnost poučavanja i sigurnost djelatnika te naglasi odgojna dimenzija u radu s učenicima.

Također, trebalo bi obaveznim osiguranjem zaposlenima osigurati nadoknadu štete, kao i troškove terapije i liječenja.

U zajedničkoj izjavi sindikati predlažu da se godišnjim planovima predvide aktivnosti za spriječavanje nasilja, a ravnatelje obveže na prijavljivanje nasilja u školama.

Sindikalci upozoravaju da se nastavnici izloženi nasilju nemaju kome obratiti jer ravnatelji obično i sami postaju nasilni i nastoje nasilje zataškati.

Predlažu stoga da žrtve nasilja dobiju mogućnost preko internetske stranice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prijave svaki nasilni čin.

Najčešći su oblici nasilja prema prosvjetnim djelatnicima verbalne prijetnje, ucjene, uništavanje imovine i fizički napadi.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić upozorio je na uvriježene oblike nasilja poput vrijeđanja, psovanja i omalovažavanja nastavnika zbog lošeg materijalnog položaja.

Učenici odbijaju pisati testove iz provjere znanja, često se "kao slučajno" zalete u nastavnika na hodniku...

Zabilježen je i slučaj lažnog prijavljivanja nastavnika zbog seksualnog zlostavljanja. Nastavniku je prijetio otkaz, no policija je kasnije utvrdila da je to bila lažna prijava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙