FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stečaj Lenca: Ponovno se čekaju odluke vjerovnika

KOSTRENA, 8. ožujka 2005. (Hina) - Na sjednici Odbora vjerovnikabrodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju danas je predložena novainačica provedbe stečaja i podržavljenja brodogradilišta, a odvjerovnika se očekuje očitovanje o tom prijedlogu.
KOSTRENA, 8. ožujka 2005. (Hina) - Na sjednici Odbora vjerovnika brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju danas je predložena nova inačica provedbe stečaja i podržavljenja brodogradilišta, a od vjerovnika se očekuje očitovanje o tom prijedlogu.

Stečajni upravitelj Milenko Škrlec kazao je novinarima da na sjednici nisu bili ovlašteni predstavnici Međunarodne financijske organizacije (IFC) i Njemačke razvojne banke (DEG) koji imaju hipotekarna prava na opremi brodogradilišta, pa nije postignut konkretniji zaključak.

"Postoji nova inačica stečajnog plana po kojem bi se pokušalo s IFC-om i DEG-om dogovoriti da prodaju svoja razlučna prava, da im se isplati određeni iznos novca te da zadrže dok 7 na kojemu imaju hipoteku i prodaju ga", rekao je Škrlec dodavši da prodaja doka 7 ne bi imala utjecaja na daljnju proizvodnju.

U sklopu tog plana predviđa se da se dok 11 ne prodaje nego da ostane u sastavu novog poduzeća nakon stečaja.

"Članovi Odbora vjerovnika izvijestili su da novac za otkup doka 11 od hipotekarnih vjerovnika može biti osiguran, odnosno da postoji 6,5 milijuna dolara kojima bi se isplatili hipotekarni vjerovnici, osim Ministarstva financija koje bi nakon toga preuzelo vlasništvo nad brodogradilištem", rekao je Škrlec.

Na upit tko bi osigurao 6,5 milijuna dolara Škrlec je rekao da to za sada ne može reći.

Pretpostavka je predloženog stečajnog plana da bi Reiffaisen banka pristala na isplatu novca za dok 5 na kojem ima hipoteku.

Škrlec je kazao da je "očito iz dosadašnjih pregovora da iz njih iskače IFC, ali ne posve jer dozvoljava mogućnost pregovora i odgađa ovrhu" te da je "sada nađen model da se i s ovrhama IFC-a stečaj može okončati, zadržati proizvodnja i radna mjesta".

Na upit o rokovima provedbe stečaja Škrlec je odgovorio da rokova nema i da se odluka može odgađati do propasti brodogradilišta, odnosno dok opstaje proizvodnja i ne stvara dugovanja.

Za sada brodogradilište pozitivno posluje. U tijeku su remonti triju brodova, ugovorena su tri remonta, pregovara se za još dva remonta, a u izgradnji su po jedan trajekt i platforma.

Škrlec je rekao da su danas posao otkazala dva naručitelja te to doveo u vezu s napisima u medijima u kojima predstavnici sindikata najavljuju da će, provedu li se ovrhe, preuzeti brodogradilište.

Ukupne tražbine vjerovnika V. Lenca iznose više od milijardu kuna, a najveći je vjerovnik država putem Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Na prijedlog HBOR-a, Odbor vjerovnika je još ranije prihvatio prijedlog da se brodogradilište, nakon prodaje dijela imovine, podržavi, odnosno da država, nakon isplate ostalih hipotekarnih vjerovnika, u cijelosti preuzme brodogradilište. Prijedlog nije proveden jer dio vjerovnika nije prihvaćao predloženi način isplate tražbina.

IFC i DEG pokrenuli su, a potom odgodili ovrhu imovine brodogradilišta na riječkom Trgovačkom sudu do 15. ožujka. Te su financijske kuće pokrenule zajednički postupak ovrhe na osnovi hipoteka koje imaju na dijelu imovine brodogradilišta - doku 7, dizalicama i manjim plovnim objektima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙