FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do21 sat.
ZAGREB, 7. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks večeras putuje u Indiju, gdje bi po neslužbenim informacijama trebao identificirati smrtno stradalog mladića za kojeg se pretpostavlja da je njegov 25-godišnji sin Domagoj. Informacija o navodnoj smrti Šeksova sina pojavila se nakon što je danas odgođen Šeksov službeni posjet Izraelu. Neslužbene informacije govore da će sa Šeksom u Indiju otputovati i Domagojeva majka Marija. Domagoj Šeks do sada je više puta boravio u Indiji gdje je ostajao po nekoliko mjeseci. Poslove predsjednika Sabora za Šeksove bi izočnosti trebao obnašati potpredsjednik Sabora Luka Bebić.

SPLIT - Jutros pronađen muškarac u moru u uvali na otoku Visu 28-godišnji je Jurica Šoda, jedan od dvojice nestalih ribara, potvrdila je identifikacijom večeras njegova rodbina, a priopćio načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić. Tijelo je identificirano na Patološkom odjelu splitske Kliničke bolnice i nad njim se obavlja obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti, kazao je Ćurić. Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je u moru u uvali Tihoj na sjevernoj strani otoka Visa oko 11,30 sati, a ne, kako je ranije bilo javljeno, u uvali Oključnoj na zapadnoj strani tog otoka.

ZAGREB - Predstavnici petnaestak seljačkih udruga su na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom dogovorili osnivanje povjerenstava za novčane potpore, državno poljoprivredno zemljište, uvoz i izvoz, te za mlijeko. Najkasnije za dva tjedna pred Vladom će se naći izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a u njihovu će kreiranju sudjelovati i udruge, rekao je novinarima nakon sastanka ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Seljake prije svega muči cijena zemljišta, objasnili su predstavnici Nezavisnih hrvatskih seljaka, tvrdeći da su od premijera dobili obećanje da će te cijene pasti. Predstavnik te udruge Vladimir Novotny rekao je da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijela bivša, HSS/SDP-ova koalicijska vlast, a da njegovi donositelji sada "pokušavaju kapitalizirati seljačko nezadovoljstvo".

ZAGREB - Ministarstvo kulture raspisalo je javni poziv za podnošenje ponuda za otkup knjiga i potporu izdavanju knjiga u 2005. godini, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici. Ponude za potporu izdavanju knjiga primaju se od 7. ožujka do 1. lipnja, za otkup knjiga do 15. studenoga. Ministarstvo kulture otkupljivat će izdanja domaćih izdavača i to: djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu, znanost i umjetnost, djela suvremene domaće književnosti i publicistike, domaća i prevedena djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća, te sabrana, odabrana i kritička izdanja - djela hrvatskih autora. Knjige su namijenjene fondovima narodnih knjižnica, a u Ministarstvu kulture napominju da neće otkupljivati udžbenike, ponovljena i komercijalna izdanja.

ZAGREB - Do kraja ove godine u svim nadležnim sudovima trebao bi započeti proces zamjene ručnog unošenje podataka o zemljištu u elektronski, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja je na Zagrebačkom velesajmu otvorila Treći hrvatski kongres o katastru, te Drugi međunarodni sajam geodezije, upravljanja zemljištem, geoinformacija i okoliša "InterGeo East". Sređivanje katastra i zemljišnih knjiga jedan od je najvažnijih prioriteta Vlade, kazala je Škare Ožbolt, podsjećajući na zajednički projekt Ministarstva i Državne geodetske uprave. Katastar i zemljišne knjige u Hrvatskoj godinama su bili zapušteni i sada se vide posljedice, a po podatcima Hrvatskog geodetskog društva oko 80 posto hrvatskog teritorija još pokriveno starim austrougarskim planovima, istaknuo je predsjednik HGD-a Petar Nikolić.

VARAŽDIN - Koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Varaždinskoj županiji potpisali su u Varaždinu predsjednici županijskih odbora Hrvatske seljačke stranke, Socijaldemokratske partije i Hrvatske stranke umirovljenika. Tri stranke zajedno će voditi izbornu kampanju, imat će zajednički izborni program i nadzor njegove provedbe i istog kandidata za nositelja liste i za župana. Sporazumom, koji su u ime HSS-a potpisali Zvonimir Sabati, u ime SDP-a Miroslav Korenika i u ime HSU-a Stjepan Kozina, sadašnja je koalicija HSS-a i SDP-a danas proširena strankom umirovljenika. Sabati je naglasio da taj sporazum ne uvjetuje koaliranje tih stranaka na nižim razinama, "ali ćemo se za to potruditi".

OPATIJA - Putničke agencije i druge članice Udruge hrvatskih putničkih agencija protive se uvođenju paušalne naplate boravišne pristojbe i poreza na dohodak od iznajmljivanja postelja u privatnom smještaju, rečeno je na konferenciji za novinare te udruge. Udruga traži da se naplata paušala boravišne pristojbe i poreza na dohodak od iznajmljivanja u privatnom smještaju počne provoditi sljedeće godine, jer su mnoge agencije već sklopile ugovore s iznajmljivačima za predstojeću sezonu. U udruzi smatraju da naplatom paušala ne bi bile uvažene različitosti kao što su trajanje popunjenosti kapaciteta, vrsta i kategorija smještaja, a cijene smještaja su u inozemstvu već objavljene. U Udruzi drže da je potrebno hitno izmijeniti postojeće i donijeti nove propise koji bi državnim inspektorima omogućili učinkovit nadzor nelegalnih i neregistriranih iznajmljivača.

RIJEKA - Sindikat u brodogradilištu "Viktor Lenac" u stečaju najavio je, uoči sutrašnje sjednice Odbora vjerovnika, da će radnici eventualnu prodaju imovine brodogradilišta spriječiti makar morali fizički preuzeti brodogradilište. "Pokušaju li hipotekarni vjerovnici provesti ovrhu i prodati imovinu brodogradilišta radnici će to spriječiti, bude li potrebno, i fizičkim preuzimanjem brodogradilišta", izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u brodogradilištu Damir Bačinović. Naglasio je da 500 radnika neće dopustiti da se proizvodnja obustavi, a radna mjesta ukinu i dodao da će o toj nakani izvijestiti i članove Odbora vjerovnika. Brodogradilište Lenac je u stečaju od prosinca 2003. Priznate tražbine iznose više od milijardu kuna, a najveći je vjerovnik država preko Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

PULA - Istarska županija će, po danas potpisanu ugovoru, s 200 tisuća kuna financirati proizvodne programe radionice "Tekop nove" koja zapošljava osobe s invalidnošću. Ugovor o dodjeli proračunskog novca Istarske županije u Puli su potpisali župan Ivan Jakovčić i Silvano Cukon, ravnatelj radionice "Tekop nove", u kojoj radi 21 zaposlenik, od kojih je 14 osoba s invalidnošću. Po Jakovčićevim riječima Županija kao jedan od suosnivača "Tekop nove", utemeljene prije devet mjeseci, kani i nadalje pratiti razvoj radionice koja do kraja godine namjerava zaposliti još devet radnika. Ravnatelj Cukon kazao je kako je tržište postalo prilično zahtjevno pa će, kako bi bili konkurentni, dodijeljenim novcem kupiti suvremenu opremu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙