FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: Državni službenici slabo plaćeni i degradirani

RIJEKA,11. ožujka 2005.(Hina) - Predstavnici Sindikata državnih ilokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske iskazali sudanas nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom uredbe o koeficijentima,plaćama i statusom državnih službenika i namještenika.
RIJEKA,11. ožujka 2005.(Hina) - Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske iskazali su danas nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom uredbe o koeficijentima, plaćama i statusom državnih službenika i namještenika.

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar kazao je na konferenciji za novinare da su državni službenici i namještenici slabo plaćeni, degradirani i poniženi, da strahuju od gubitka radnih mjesta, pa pristaju na još veće smanjenje radnih prava. Ističe da država krši kolektivni ugovor sa svojim službenicima, a privatnim poslodavcima daje loš primjer. Naveo je da, primjerice, državni inspektori prijavljuju poslodavce za kršenje prava koja su inspektorima uskraćena.

Kuhar je rekao da je bivša Vlada smanjila osnovicu za plaće, ukinula platne razrede, nekim službenicima smanjila plaće i do 30 posto te uskratila prava iz kolektivnog ugovora.

Država svim državnim službenicima i namještenicima duguje 1000 kuna za božićnice i 400 kuna za dar za djecu te milijunske iznose za prekovremene sate, ističe Kuhar te navodi da je sadašnja Vlada obećala nagodbu u vezi s materijalnim pravima o kojima se vode sudski postupci.

"Iako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obećala dostaviti prijedlog izvansudske nagodbe, on još nije stigao do Sindikata", rekao je Kuhar. Naveo je da su se Vlada i sindikati obvezali da će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora početi razgovore o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju, da je Sindikat u sredini velječe dostavio prijedloge po tome, ali da se Vlada još n ije očitovala.

Umjesto toga, kaže Kuhar, Sindikatu je dostavljen prijedlog izmjena uredbe o koeficijentima kojim se samo usklađuje stanje nastalo izdvajanjem centara za obavješćivanje iz MORH-a i osnivanjem državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"Ako je takav prijedlog uredbe o koeficijentima Vladin odgovor na zahtjev Sindikata, Sindikat će razmotriti vođenje socijalnog dijaloga i industrijskmh akcijama", rekao je Kuhar.

(Hina) xhsup yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙