FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

RIM

Papa Ivan Pavao II. vratio se u nedjelju navečer u Vatikan iz rimske bolnice Gemelli u kojoj je proveo 18 dana zbog respiratorne krize i gdje mu je načinjena traheotomija. Papa je točno u 18,15 sati u automobilu izašao iz bolnice. Sjedio je na prednjem sjedištu, pokraj vozača, a unutar mercedesa kombija bila je i kamera televizije Vatikan tako da je cijelo vrijeme sniman. Ivan Pavao II. je rukom pozdravljao brojne prisutne vjernike i znatiželjnike koji su se okupili pred bolnicom Gemelli. Talijanska televizija RAI je izravno prenosila Papin izlazak iz bolnice i njegovu vožnju do Vatikana.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je u nedjelju da "postoje pozitivni elementi" u sirijskoj najavi o povlačenju njezinih snaga iz Libanona, uz napomenu da će Washington nastaviti vršiti pritisak na Damask. "Objektivno postoje pozitivni elementi. Pozitivno je da Sirija počinje povlačiti svoje snage iz Libanona, ne samo do granice", rekla je Rice na američkoj tv-mreži ABC. Rice je dodala da "će Sjedinjene Države nastaviti vršiti pritisak radi pune primjene rezolucije 1559 u kojoj Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zahtijeva potpuno povlačenje sirijskih snaga iz Libanona".

BEJRUT

Posebni izaslanik UN-a Terje Roed-Larsen u nedjelju je u Bejrutu pozvao Siriju da poštuje rezoluciju 1559 Vijeća sigurnosti UN-a i povuče svoju vojsku iz Libanona. "Razmotrili smo sva pitanja o primjeni rezolucije 1559, što je u interesu svih uključenih strana i sretan sam što vam mogu reći da smo se postigli suglasje", rekao je Terje Roed-Larsen nakon sastanka s libanonskim ministrom vanjskih poslova Mahmudom Hamudom. Roed-Larsen je potvrdio da će UN i dalje raditi sa svim stranama u istom ozračju suradnje i prijateljstva na primjeni rezolucije 1559 i naglasio potrebu očuvanja političke stabilnosti u Libanonu.

NABATIYA

Više od 200.000 ljudi okupilo se u nedjelju popodne u mjestu Nabatiya na jugu Libanona u znak prosvjeda protiv primjene rezolucije 1559 Vijeća sigurnosti UN, odnosno protiv povlačenja sirijskih vojnika iz zemlje. Organizatori su procijenili da se okupilo više od 300.000 osoba. Sudionici su odgovorili na poziv dviju glavnih libanonskih šijitskih organizacija, Hezbolaha i Amala. Govornici, predstavnici Hezbolaha i Amala ili drugih prosirijskih skupina su se izmjenjivali na tribini i poticali masu na izvikivanje slogana "Ne stranoj intervenciji", "Ne rezoluciji 1559" i "Vjernost Siriji".

JERUZALEM

Izraelska vlada je odlučila u nedjelju srušiti "divlja" židovska naselja nastala na Zapadnoj obali od ožujka 2001. kada je premijer Ariel Sharon stupio na dužnost, izvijestio je državni radio. Ukupno 105 židovskih naselja na Zapadnoj obali sagrađeno je ilegalno, a u nedjelju je donijeta odluka da ih se zasad ruši 24. Odluka o rušenju sukladna je obvezama koje je Sharonova vlada preuzela prema mirovnim smjernicama, odnosno posljednjem međunarodnom mirovnom planu bliskoistočnog kvarteta (SAD, Europa, UN, Rusija), naglašava radio.

BUDIMPEŠTA

Mađarska vlada je u nedjelju u Budimpešti potpisala sporazum o poljoprivrednim subvencijama čime su ujedno završeni veliki trotjedni prosvjedi mađarskih seljaka, javila je agencija MTI. Vlada je poljoprivrednicima odlučila dati dodatne dvije milijardi forinti (82 milijuna eura) pomoći, prenosi nacionalna agencija MTI. Mađarski poljoprivrednici su prije tri tjedna počeli prosvjede diljem zemlje jer im vlada, prema njihovom mišljenju, nije na vrijeme isplatila izravne subvencije dobivene od Europske unije. Također su tražili i povećanje vladine pomoći poljoprivredi. Mađarski su seljaci tijekom tri tjedna prosvjeda postavljali cestovne zapreke na mađarskim prometnicima, a na glavni trg u Budimpešti parkirali tisuću traktora.

RIM

Unuka bivšeg fašističkog diktatora Benita Mussolinija, Alessandra Mussolini, najavila je u nedjelju navečer da će stupiti u štrajk glađu u znak prosvjeda protiv odluke rimskog suda o isključivanju njezine stranke, Socijalne alternative, s popisa stranaka za regionalne izbore u regiji Lazio koji će se održati 3. i 4. travnja. Duceova unuka će se na odluku rimskog suda žaliti Upravnom teritorijalnom sudu Lazija i štrajkati glađu pred zgradom suda. Za dobivanje prava sudjelovanja na regionalnim izborima potrebno je prikupiti 3.500 potpisa, a stranka Alessandre Mussolini prikupila je 4.300, međutim sud je ocijenio da je bilo oko 900 lažiranih potpisa. Mussolini najavljuje da će prijaviti nepravilnosti u prikupljanju potpisa i kod ostalih stranaka.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice ponovno je u nedjelju uputila kritike na račun "antisecesionističkog" zakona kojeg bi u nedjelju trebao potvrditi kineski parlament i koji, u slučaju službenog proglašenja nezavisnosti Tajvana, omogućuje kinesko pribjegavanje sili. "Niti jedna od obiju strana ne bi smjela donositi jednostrane mjere koje bi utjecale na promjenu statusa quo", izjavila je Rice. Ona će 20. i 21. ožujka boraviti u Pekingu, posljednjoj etapi turneje po šest azijskih država. Bijela kuća je još prošli tjedan pozvala Peking da iznova razmotri taj zakon koji, prema američkim dužnosnicima, "ne pomaže" rješavanju spora oko Tajvana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙