FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JERUZALEM

Izraelska policija je stavljena u nedjelju u stanje pripravnosti zbog mogućnosti novih atentata nakon samoubilačkog atentata u petak u kojem su živote izgubila četiri Izraelca, navodi policija.

U području Tel-Aviva su pojačane sigurnosne mjere, a na cestama postavljene rampe.

Na državnom radiju je jedan visoki policijski dužnosnik rekao da su policajci raspoređeni u urbanim središtima, tržnicama i na svim mjestima gdje se inače okuplja veći broj ljudi.

PEKING

Kina je u nedjelju oštro osudila atentat izveden u petak u Tel-Avivu u kojem su poginula 4 Izraelca i palestinski samoubojica, a 53 osobe su ranjene.

"Kina oštro osuđuje samoubilački bombaški atentat u kojem su stradali nevini civili", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju.

Kina se "iskreno nada da Palestinci i Izrael neće dozvoliti ometanje i da će nastaviti napore u traženju mira", dodao je.

Odgovornost za napad je preuzeo palestinski radikalni pokret Islamski džihad.

SRINAGAR

U lavinama prošlog vikenda u indijskom Kašmiru poginulo je više od 250 ljudi, prema najnovijim službenim podacima.

U nizu lavina izazvanih jakim snježnim padalinama tijekom vikenda 19. i 20. veljače poginule su 252 osobe.

Više od 400 stanovnika ostalo je bez domova nakon što je zatrpano nekoliko zaselaka i oni su se sklonili u školama.

Indijska vojska procjenjuje da se radi o katastrofi "bez presedana" i pozvala je stanovnike da napuste svoje domove zbog bojazni da bi zatopljenje moglo izazvati nove lavine.

DUŠANBE

Parlamentarni izbori u Tadžikistanu, na kojima će više od tri milijuna stanovnika s pravom glasa odlučiti o novom sazivu parlamenta, počeli su u nedjelju ujutro.

Na izborima za 63 zastupnička mjesta donjeg doma tadžikistanskog parlamenta natjecat će se šest političkih stranaka. Najviše izgleda za pobjedu ima Narodna demokratska stranka autoritarnog predsjednika države Emomalija Rahmonova. Najveći i jedini pravi protivnik im je Islamska stranka obnove.

Oporbeni čelnici kažu da je vladajuća garnitura strogom kontrolom medija i povlaštenim izbornim pravilima učinila sve kako bi očuvala svoju dominaciju u parlamentu. Izbore nadgledaju promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i (OESS) i Zajednice nezavisnih država (ZND).

BIŠKEK

Birališta na parlamentarnim izborima u Kirgistanu, na kojima tamošnjih 2.6 milijuna stanovnika s pravom glasa odlučuje o sazivu novog jednodomnog parlamenta, otvorena su u nedjelju ujutro.

Stanovnici te republike u srednjoj Aziji će u nedjelju izabrati 75 zastupnika novog jednodomnog parlamenta Jogorku Keneša koji nakon reforme političkog sustava zamijenjuje dosadašnji dvodomni.

Ovi se izbori smatraju važnima zbog predsjedničkih izbora 30. listopada na kojima se postojeći predsjednik države Aškar Akajev, na vlasti od 1991. godine, više nema pravo kandidirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙