FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 4. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 4. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor razgovarala je u četvrtak u New Yorku s posebnom savjetnicom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) Rachel Mayanja o nastojanjima Hrvatske na jačanju ravnopravnosti žena. Kosor sudjeluje na 49. zasjedanju UN-ova Povjerenstva za položaj žena na kojem predstavnici stotinjak zemalja te tisuće stručnjaka i aktivista razmatraju napredak u postizanju ravnopravnosti žena ostvaren nakon 4. svjetske konferencije o ženama održane u Pekingu 1995. te strategije za daljnje jačanje položaja žena. Kosor je na susretu u sjedištu UN-a informirala Mayanja o naporima koje je poduzela Hrvatska u promicanju ravnopravnosti spolova te o hrvatskom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Objasnila je da su poduzete mjere povećale svijest javnosti o tom problemu, a kao rezultat žrtve nasilja manje se boje prijaviti slučajeve, priopćila je hrvatska Misija pri UN-u.

WASHINGTON

Hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica sudjelovao je u četvrtak u Washingtonu na skupu posvećenom nadstranačkoj politici u vođenju vanjske politike i govorio o suradnji hrvatskih stranaka u postizanju strateškog cilja Hrvatske, uključenju u euroatlantske integracije. Jurica je na skupu, koji je u prostorima američkog Kongresa priredila Udruga za poslove trećega svijeta, naglasio kako sve važnije političke snage u Hrvatskoj od njezine samostalnosti na unutarnjem planu rade na jačanju demokracije i tržišne ekonomije. Glede vanjske politike, Jurica je istaknuo da su sve dosadašnje hrvatske Vlade, bez obzira koje ih stranke i koalicije vodile, bile usmjerene na postizanje dva strateška cilja, ulasku Hrvatske u EU i NATO.

LONDON

Gradonačelnik Londona Ken Livingstone nazvao je izraelskog premijera Ariela Sharona "ratnim zločincem" u oštroj kritici izraelske politike koju je u petak objavio britanski dnevnik The Guardian. Livingstone je odbacio optužbe za antisemitizam i ponovno se odbio ispričati za prošlomjesečnu izjavu u kojoj je novinara Židova usporedio s čuvarom koncentracijskog logora. Ariel Sharon "je ratni zločinac koji bi trebao biti u zatvoru, a ne na položaju", piše londonski gradonačelnik ističući njegovu odgovornost u masakrima u palestinskim izbjegličkim logorima u Libanonu. Livingstone osuđuje i "etničko čišćenje" Palestinaca tijekom ekspanzije izraelske države, izraelska naselja na palestinskim područjima i odbacivanje prava na povratak Palestinaca.

PEKING

Proračun kineske vojske povećat će se za 12,6 posto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je u petak glasnogovornik Svekineskog narodnog kongresa čija godišnja plenarna sjednica počinje u subotu i trajat će deset dana. "Prema nacrtu proračuna koji je vlada ove godine podnijela kongresu, troškovi narodne obrane iznosit će 247,7 milijardi juana (29,9 milijardi dolara), što je za 12,6 posto više u odnosu na prošlu godinu", kazao je Jiang Enzhu na konferenciji za tisak. Proračun bi trebao biti izglasan na plenarnoj sjednici koja počinje u subotu i traje do 14. ožujka. Otprilike 3000 izaslanika redovito usvaja velikom većinom odluke koje prihvati vodstvo vladajuće Kineske komunističke partije.

KATMANDU

Nepal je produljio kućni pritvor oporbenim čelnicima za dva mjeseca, priopćili su u petak nepalski dužnosnici, ignorirajući međunarodni pritisak na kralja Gyanendru da obnovi demokraciju u tom himalajskom kraljevstvu. Deseci političkih aktivista, uključujući čelnike vodećih stranaka, uhićeni su ili stavljeni u kućni pritvor 1. veljače kad je kralj preuzeo apsolutnu vlast u zemlji. Jedan je dužnosnik kazao da se za dva mjeseca produljuje kućni pritvor za šestoricu vodećih oporbenih čelnika, uključujući i dvojicu bivših premijera Shera Bahadura Deubu i Girija Prasada Koirala. "To ne znači da će oni biti zatočeni svih 60 dana. Mogli bi biti i ranije oslobođeni ako se situacija promjeni", rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.

RIJAD

Saudijska Arabija je u četvrtak dodala još jedan arapski glas sve češćim zahtjevima da Sirija povuče svoje vojnike iz Libanona. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad razgovarao je u Rijadu sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Abdulahom koji mu je poručio da traži brzo povlačenje 14.000 sirijskih vojnika iz Libanona. "Sirija uskoro mora početi povlačenje ili će saudijsko-sirijski odnosi zapasti u teškoće", prenio je jedan saudijski dužnosnik riječi što ih je Abdulah uputio Bašaru al-Asadu. Službeni Damask suočen je s brojnim zahtjevima iz svijeta da povuče svoje postrojbe iz Libanona nakon što je u atentatu u Bejrutu ubijen bivši libanonski premijer Rafik Hariri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙