FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati
ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati

STOCKHOLM

Povjerenik EU-a za proširenje Ollie Rehn izjavio je u nedjelju za švedski list Svenska Dagbladet da Hrvatska nije u potpunosti surađivala u nalaženju osumnjičenih za ratne zločine i da joj treba više vremena da bi ispunila kriterije EU-a. "Prema Haškom sudu i drugim dobro obaviještenim organizacijama, Hrvatska trenutačno ne surađuje u potpunosti. Stoga će Hrvatska dobiti više vremena da ispuni uvjete", rekao je Rehn za švedski dnevnik. "Hrvatska mora u potpunosti surađivati s Haškim sudom, ne samo u slučaju jednog određenog generala, nego i cijeli hrvatski državni aparat mora slijediti načela pravde i svoje međunarodne obveze", dodao je europski povjerenik. Rehn je rekao da se slaže sa zaključcima glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da je Hrvatska pokušala sabotirati rad ICTY-a, ali da je od veljače pojačala svoju potragu za odbjeglim generalom Antom Gotovinom. Kada je u pitanju argumentacija je li Hrvatska učinila dovoljno u rješavanju slučaja Ante Gotovine, Rehn je naglasio da više vjeruje glavnoj haškoj tužiteljici nego Zagrebu. "Carla del Ponte kaže da je on u dosegu hrvatske Vlade i stoga Hrvatska mora imati političku volju i sposobnost da ga pošalje u Den Haag", dodao je.

RIM

Talijanska regija Veneto inzistira na početku pregovora između Hrvatske i Europske unije 17. ožujka, a njezin predsjednik Giancarlo Galan čak je izjavio da bi Veneto mogao tražiti odcjepljenje od Italije i Europe ako Hrvatska ne uđe u EU, objavili su u nedjelju talijanski mediji. Talijanski listovi "Piccolo", "Corriere Veneto" i "Messaggero Veneto" objavljuju u nedjelju izjavu predsjednika regije Veneta, Giancarla Galana, da bi se "Veneto mogao odcijepiti ako Hrvatska ne uđe u EU", a njegove je riječi prenijela i talijanska novinska agencija Ansa. "Tisuću puta 'da' za ulaz Hrvatske u EU", rekao je Galan komentirajući vjerojatnu odgodu početka pregovora Hrvatske i EU. "U EU postoje oni koji vjeruju da su više Europljani od drugih, da su demokratičniji, sposobniji i da drugima koji žele ući u Europu mogu reći 'ne'", izjavio je Galan. "Za njih Hrvatska nije dovoljno patila. Ako taj netko ustraje, Veneto bi mogao tražiti odcjepljenje od Italije i od Europe. Vrijeme je za rušenje ograda, mentalnih i političkih zidova. Dosta je eurozastupnika, jakih samo po neznanju", naglasio je Galan. Predsjednik regije Friuli Venezia Giulia, Riccardo Illy, također se izjasnio za početak pregovora s Hrvatskom kako je bilo predviđeno 17. ožujka, pišu u nedjelju talijanski mediji.

RIM

Papa Ivan Pavao II. će u nedjelju navečer napustiti bolnicu Gemelli i vratiti se u Vatikan, obznanio je novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Valls. "Sveti Otac, u dogovoru s liječnicima koji ga liječe, vratit će se večeras u Vatikan, gdje će nastaviti svoj oporavak", rekao je Navaro Valls. Nešto ranije u nedjelju Papa se prvi puta izravno obratio vjernicima s prozora bolnice Gemelli. Papa je bio smješten u tu rimsku bolnicu 24. veljače zbog respiratorne krize i isto ga dana mu je izvršena traheotomija. Papa će do daljnjega imati cjevčicu u grlu radi lakšeg disanja.

RIM

Papa Ivan Pavao II. danas je slabim glasom pozdravio prisutne s prozora bolnice Gemelli, dok se porukom koja je pročitana tijekom angelusa, zahvalio svim novinarima koji prate njegov boravak u bolnici Gemelli u koju je primljen 24. veljače zbog respiratorne krize. Kao i prošle nedjelje, Papine riječi na Trgu svetog Petra pročitao je zamjenik državnog tajnika monsinjor Leonardo Sandri, dok je Ivan Pavao II. preko malog ekrana u svome apartmanu u bolnici pratio što se događa ispred bazilike svetog Petra. Uz Papu su bili državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, te liječnička ekipa. Kad je Sandri pročitao poruku i molitvu, na prozoru na 10. katu bolnice Gemelli pojavio se Papa i hrapavim glasom, preko mikrofona i iza zatvorenog prozora, izgovorio: "Hvala na posjetu", te je sve pozdravio i zaželio "svima dobru nedjelju i dobar tjedan". Sandri je pročitao kako je Papa primijetio posao koji su tijekom njegova boravka u bolnici Gemelli obavili brojni novinari. Ivan Pavao II. zahvalio se novinarima i kazao kako "zahvaljujući njihovu radu vjernici u cijelome svijetu mogu osjetiti" Papinu blizinu i pratiti ga s ljubavlju i molitvom.

BEOGRAD/BANJA LUKA

Bosanski Srbin Gojko Janković, koji je u Den Haagu optužen za zločine nad muslimanskim stanovništvom u Foči tijekom rata u BiH, dobrovoljno će se ponedjeljak predati ICTY-ju, priopćile su u nedjelju srbijanska i vlada RS. Optuženi Janković, protiv kojega je haška optužnica podignuta 1999. godine, u Den Haag će otputovati u ponedjeljak u pratnji ministra unutarnjih poslova RS Darka Matijaševića. Vlada Srbije u svom priopćenju navodi da je Janković o svojoj odluci obavijestio vlade Srbije i Republike Srpske, te da je ta odluka "moralna, odgovorna i u interesu državne zajednice SCG", a da vlade Srbije i Republike Srpske "intenzivno surađuju na ispunjavanju međunarodnih obveza prema Haškom sudu". Jankovića haška optužnica tereti za ratne zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Foče, počinjene od travnja 1992. do veljače 1993. godine. U to vrijeme je optuženi bio zamjenik zapovjednika vojne policije vojske RS.

RIM

Troje ljudi lakše je ranjeno u nedjelju u eksploziji manje bombe u crkvi u talijanskom mjestu Motta di Livenza na sjeveroistoku zemlje. Policija u Trevisu ne isključuje mogućnost da je eksploziv postavila osoba, koju se naziva "unabomber", a koja je posljednjih godina na raznim mjestima na talijanskom sjeveroistoku postavljala manje eksplozivne naprave i lakše ranila ukupno 20 ljudi. "Unabomber" je do sada sakrivao eksploziv u igračke, u suncobrane na plažama ili u konzerve u trgovinama, ali nitko nije preuzeo odgovornost za napade. Policija je uvjerena da se radi o psihopatu. U nedjeljnom incidentu eksploziv je bio sakriven u plastičnoj svijeći. Lakše su ranjene tri osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙