FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9.30 sati:
ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9.30 sati:

SARAJEVO

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužio za ratne zločine u ponedjeljak ujutro otputovao je iz Sarajeva u Den Haag.

Kako je ranije i najavljeno, u njegovoj pratnji je i ministar unutarnjih poslova federacije BiH Mevludin Halilović koji treba Haaškom tribunalu dodatno obrazložiti jamstva federalne vlade za Delićevo privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja.

Delića je u sarajevskoj zračnoj luci ispratilo oko tri stotine njegovih ratnih suboraca i prijatelja. Ispraćaj je organizirala udruga veterana "Zelene beretke" koja se pobrinula i za besplatni prijevoz zainteresiranih do zračne luke.

Haški tribunal tereti Delića po zapovjednoj odgovornosti za zločine što su ih na području središnje Bosne tijekom rata u BiH počinili pripadnici postrojbe "El Mudžahid" u kojoj je bio veliki broj dragovoljaca iz islamskih zemlja.

SARAJEVO

Posebni odjel za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije koji djeluje pri Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine sljedećih će dana podići optužnicu protiv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, tvrdi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Ovaj obično dobro informirani list vijest o podizanju optužnice objavio je na naslovnici citirajući pri tom svoj izvor iz međunarodne zajednice koji je ustvrdio da se to može očekivati najkasnije do 4. ožujka.

Do sadržaja optužnice sarajevski list nije došao no podsjeća kako je Čović do sada već u nekoliko navrata pred tužteljem davao iskaze povezane s poslovanjem tvrtke "Lijanovići".

Ta je tvrtka pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je utajila milijune eura poreza i izbjegla plaćanje carina na meso koje je uvozila kako bi ga potom prerađivala.

Čović je kao ministar financija u tadašnjoj Vladi Federacije BiH osumnjičen da je omogućio izvršenje tog kaznenog djela. Čovičevo ime povezuje se i sa sumnjivom privatizacijom mostarske tvrtke "Soko".

HILLA

Najmanje petnaest osoba je poginulo, a 25 je ranjeno u ponedjeljak ujutro u eksploziji automobila bombe u Hilli, 100 kilometara južno od Bagdada, priopćila je policija.

Među mrtvim i ranjenima ima žena, rekao je dr. Mohammed Dhia, ravnatelj opće bolnice u Hilli, dodavši kako su neki od ranjenih u teškom stanju tako da se strahuje da bi broj žrtava mogao biti još veći.

Automobil bomba eksplodirao je nedaleko od zgrade lokalne vlade u Hilli gdje je veliki broj ljudi čekao u repu kako bi dobili potvrde o zdravstvenom stanju, potrebne za zapošljavanje.

U ponedjeljak je američka vojska u Iraku izvijestila i o incidentu iz Mosula, gdje su u nedjelju navečer naoružani napadači ubili četvero ljudi, a dvije osobe ranili. Pucnjava je uslijedila nakon ranijeg bombaškog napada u Hamamu al-Alilu nedaleko od Mosula u kojem je ubijeno osam ljudi.

TEL AVIV

Tri dana nakon palestinskog samoubilačkog napada u Tel Avivu jedna je žena podlegla zadobivenim ozljedama tako da je broj mrtvih porastao na pet, javio je u ponedjeljak izraelski radio.

U bombaškom napadu na noćni klub u Tel Avivu u petak ranjeno je pedesetak ljudi.

Ekstremistička skupina Islamski džihad preuzela je odgovornost za taj napad koji je izvršio 21-ogodišnji Palestinac iz jednog sela blizu Tulkarma na Zapadnoj obali.

Međutim, Izrael je također okrivio Siriju priopćivši da su čelnici te skupine u Siriji naredili napad. Damask je odbacio te navode.

LOS ANGELES

Film Clinta Eastwooda "Djevojka za milijun dolara" odnio je najvažnije zlatne statue na ovogodišnjoj 77. dodjeli nagrada Oscar američke filmske akademije, a osim za najbolji film i režiju osvojio je i dvije glumačke nagrade.

Za ulogu mlade boksačice, koja želi u ranim tridesetim godinama započeti boksačku karijeru i boriti se u ringu, najprestižniju američku filmsku nagradu osvojila je Hilary Swank.

Morgan Freeman izabran je za najboljeg sporednog glumca. "Djevojka od milijun dolara" na platnu ga je ponovno spojila i s Eastwoodom, koji uz režiju u svom filmu tumači ulogu bivšeg boksača i vlasnika boksačke dvorane u Los Angelesu. Dvojica prijatelja jednog se dana susreću s boksačicom, pa film prati njenu priču i odnose koje razvija s muškarcima.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Jamie Foxx za ulogu u filmu "Ray".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙