FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Postoje "dvosmislenosti" u nuklearnim pregovorima s EU-om

TEHERAN, 12. ožujka 2005. (Hina/AFP) - "Dvosmislenosti" vezane za"bitne stvari" još uvijek postoje i nakon četiri dana intenzivnihpregovora o nuklearnim pitanjima između europskih i iranskihstručnjaka u Ženevi, kazao je u subotu jedan od iranskih pregovaračaza državnu televiziju.
TEHERAN, 12. ožujka 2005. (Hina/AFP) - "Dvosmislenosti" vezane za "bitne stvari" još uvijek postoje i nakon četiri dana intenzivnih pregovora o nuklearnim pitanjima između europskih i iranskih stručnjaka u Ženevi, kazao je u subotu jedan od iranskih pregovarača za državnu televiziju.

"Unatoč svim naporima mogli smo doći do jednog jedinog zaključka, a to je da još uvijek postoje neke dvosmislenosti vezane za bitna pitanja", kazao je Cyrus Nasseri koji je zadužen za pregovore s Europljanima.

"Na nuklearnom području glavno pitanje - a to su objektivna jamstva - još nije jasno", kazao je.

Službeni Paris, London i Berlin pokušavaju uvjeriti Iran da pruži "objektivna jamstva" kako ne proizvodi nuklearno oružje u zamjenu za nuklearnu, tehnološku i trgovinsku suradnju, te za politički i sigurnosni dijalog.

"Rekli smo im da će se proizvodnja nuklearnog goriva nastaviti. To je naše pravo u okvirima međunarodnih prava. Sve što možemo napraviti je dati jamstva da to nećemo iskoristiti za vojne ciljeve", dodao je.

Stručnjaci s obje strane sastat će se vjerojatno još jednom kraljem idućeg tjedna, rekao je Nasseri.

Iranci su u studenom 2004. godine pristali privremeno prekinuti svoj program obogaćivanja urana, ali se odbijaju obvezati na konačno odustajanje kao što od njih traže Europljani

U svom izvješću kojeg su svojim partnerima iz EU-a dali u petak, Njemačka, Francuska i Velika Britanija su izrazile žaljenje zbog nedostatka napretka u tim pregovorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙