FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 6. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB

Islamska Republika Iran daje posebnu važnost razvoju odnosa s Hrvatskom s obzirom na njezin geostrateški položaj u srednjoj Europi i dugu obalu na Jadranskom moru, priopćilo je u nedjelju veleposlanstvo Irana čiji predsjednik Mohamed Hatami u ponedjeljak stiže u dvodnevni posjet Zagrebu. Različiti ekonomski i kulturni temelji između dviju država te njihov položaj u osjetljivim dijelovima svijeta (Bliski Istok i jugoistočna Europa) učinili su da međusobni odnosi zabilježe pozitivan trend nakon osamostaljenja Hrvatske, stoji u priopćenju. Odnose Hrvatske i Irana kompatibilnim čine, s jedne strane, ogroman ekonomski potencijal Irana kao zemlje s najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu, bogatim izvorima nafte i raznih ruda te s druge strane tehnološka osposobljenost i stručnost Hrvatske za pružanje različitih usluga, kao što su brodogradnja i metalurška industrija. Iranski diplomati procjenjuju da će razvoju sveukupnih odnosa dviju država značajno doprinijeti Hatamijev posjet.

BEOGRAD

Bivši načelnik Generalštaba Vojske SCG i bivši oficir JNA Momčilo Perišić u ponedjeljak dobrovoljno odlazi u Den Haag. Perišić je, kako se priopćila Vlade Srbije, "odluku o dobrovoljnom odlasku u Haaški sud donio po vlastitoj volji i savjesti, nakon što je primio haašku optužnicu". Vlada Srbije i Savjet ministara državne zajednice SCG prošloga su tjedna donijele odluku da će Haaškom sudu dati sva potrebna jamstva kako bi optuženi general Perišić bio pušten na slobodu do početka suđenja. Florance Hartmann, glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte najavila je da će optužnica protiv generala Perišića biti otpečaćena i objavljena u ponedjeljak, nakon što on stigne u Sheveningen.

BEJRUT

Libanonski ministar obrane u ostavci Abdel Rahim Murad u nedjelju je izvijestio da će sirijsko povlačenje prema dolini Beka početi nakon sirijsko-libijsko summita koji će se održati u ponedjeljak u Damasku. "Povlačenje prema Beki počet će nakon sastanka Vrhovnog sirijsko-libanonskog vijeća koje će se održati u ponedjeljak u Damasku", rekao je Murad novinarima nakon sastanka proširenog Vijeća u sjedištu Hezbollaha koje se nalazi u predgrađu Bejruta. Vrhovno sirijsko-libanonsko vijeće čine premijeri dviju zemalja, te ministri vanjskih poslova i obrane, a supredsjedatelji su mu predsjednici Libanona i Sirije Emile Lahud i Bašar Al-Assad. Lahud i El-Assad sastat će se u ponedjelak u Damasku gdje će razgovarati o modalitetima sirijskog povlačenja iz Libanona.

WASHINGTON

Talijanska novinarka Giuliana Sgrena, koju su u petak ranili američki vojnici nakon oslobađanja iz zatočeništva u Iraku, žrtva je "strašne nesreće" o kojoj će se provesti "temeljita istraga", kazao je u nedjelju dužnosnik Bijele kuće. "Riječ je o strašnoj nesreći, zbog koje je predsjednik Bush osobno nazvao premijera Silvija Berlusconija kako bi mu izrazio sućut i obećao da će se provesti potpuna istraga radi utvrđivanja činjenica", rekao je za CNN predstojnik ureda Bijele kuće za odnose s javnošću Dan Bartlett. "U borbenoj zoni, napose na toj cesti koja vodi prema zračnoj luci, gdje su se dogodili mnogi napadi automobilom bombom, odluke treba donositi u desetini sekunde i jako je važno poznavati činjenice prije nego se donese sud", dodao je. Bartlett je rekao da i "sam predsjednik Bush želi imati potpuno izvješće" o okolnostima događaja i "nedvojbeno želi podijeliti informacije" s talijanskim premijerom.

ANKARA

Turska mora učiniti više u provedbi svojih političkih reformi prije početka predpristupnih pregovora s Europskom unijom u listopadu, izjavio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u nedjelju u Ankari. Turska je nedavno usvojila paket zakona na području zaštite ljudskih prava koji bi trebali uvjeriti čelnike Unije da daju "zeleno svjetlo" za početak pregovora. Međutim, u Uniji zasad smatraju da se napredak ostvaren samo na papiru, ali ne i u svakodnevnom životu. "Turska je učinila mnogo u nastojanju da unaprijedi stanje na području ljudskih prava i razumljivo je da je nakon toga došlo do određenog zastoja. Međutim, vrlo je važno da Ankara nastavi sa zakonodavnim, političkim i ekonomskim reformama", rekao je Rehn na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom. Rehn je rekao da se mora učiniti više na iskorjenjivanju mučenja, proširenju kulturnih i prava žena te na zaštiti manjina. Gul je rekao da je turska vlada odlučna nastaviti s reformama. "Znamo da nije dovoljno samo usvojiti zakone u parlamentu, provedba je bitna. Reforme će se nastaviti", naglasio je šef turske diplomacije.

LUGANO

Umberto Bossi, predsjednik talijanske populističke i ksenofobne stranke Sjeverne Lige, zauzeo se u nedjelju u švicarskom Luganu, na svom prvom javnom nastupu uoči talijanskih regionalnih izbora u travnju, za "federalnu" Italiju. "Ukoliko se federalizam ubrzo ne uvede u Italiji mogli bismo biti svjedoci jačanja nacionalista", kazao je Bossi (62) pred tisućom pristaša koji su došli iz čitave sjeverne Italije. S talijanske političke pozornice morao se povući nakon srčanog i moždanog udara u ožujku 2004. U Švicarskoj se nalazi na oporavku. Bossi je u Luganu odlučio govoriti o federalizmu jer talijanski Senat sljedećeg tjedna treba raspravljati o tom pitanju u sklopu ustavnih reformi. Talijanski birači će na regionalnim izborima u ožujku birati čelništvo u 14 od ukupno 20 regija. Ti su izbori posljednja važna provjera uoči parlamentarnih izbora planiranih za proljeće 2006.

PRIŠTINA

Na Kosovu je u nedjelju počeo prvi dio vojne vježbe pričuvnih snaga NATO-a pod imenom "Odlučni napori 2005" koji će trajati do 13. travnja, a KFOR je negirao da je operacija u vezi s eventualnim strahom od ponovnog izbijanja nemira na Kosovu. Cilj operacije je podići stupanj sigurnosti na Kosovu i odaslati jasnu poruku kako od NATO-a tako i od međunarodne zajednice o njihovoj odlučnoj predanosti da na Kosovu jamče mir i sigurno okruženje, rekao je zapovjednik višenacionalne brigada KFOR sektora Jugo-zapad, njemački general Richard Rossmanin na konferenciji za novinstvo. Rossmanin je izjavio kako je u nedjelju na Kosovo doputovala rukovodeća ekipa koja će voditi operaciju u kojoj će sudjelovati 600 njemačkih vojnika koji stižu narednih dana.

SAMARRA

U posljednja 24 sata u Iraku je u odvojenim napadima poginulo sedam Iračana, od toga jedan vojnik, a otet je i jedan policijski časnik, izvijestili su u nedjelju sigurnosni izvori. "Skupina naoružanih muškaraca otvorila je vatru na iračku patrolu u mjestu Al-Bidiyah, blizu Samare, pri čemu je jedan vojnik ubijen, a petorica su ozlijeđena", rekao je vojni dužnosnik Ased Sudad, dodavši kako su uhićena četiri osumnjičenika. U južnom Bagdadu nepoznata je naoružana skupina na cesti poznatijoj kao "cesta smrti" ubila pet osoba. Napadnuti su putnici u nekoliko automobila. Među poginulima je i jedna žena. U Mosulu je ubijen bivši član raspuštenog Vijeća guvernera pokrajine Ninive čiji je Mosul glavni grad. Ubojstvo su također počinile nepoznate naoružane osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙