FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I SDP će Saboru predložiti usvajanje deklaracije o antifašizmu

ZAGREB,8. ožujka 2005.(Hina) - Za dva mjeseca, prigodom međunarodnogobilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom 9. svibnja, SDP će usaborsku proceduru uputiti svoj prijedlog deklaracije Hrvatskog saborao antifašizmu, najavio je danas saborski zastupnik te stranke NenadStazić.
ZAGREB,8. ožujka 2005.(Hina) - Za dva mjeseca, prigodom međunarodnog obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom 9. svibnja, SDP će u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o antifašizmu, najavio je danas saborski zastupnik te stranke Nenad Stazić.

Tekst deklaracije je u pripremi, a trebao bi biti sličan onome IDS-a, o kojemu će zastupnici raspravljati već na predstojećoj, 13. saborskoj sjednici koja počinje sutra, rekao je Stazić.

Obje stranke saborskim deklaracijama žele istaknuti temeljne vrijednosti antifašizma, ali i izjednačiti prava boraca NOB-a s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Ukoliko ih prihvati, Sabor bi time deklarirao namjeru da se sudionici Narodnooslobodilačke borbe (NOB) jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima izjednače s braniteljima iz Domovinskog rata u svim pravima, uključujući mirovine.

Također, da se ratni invalidi NOB-a izjednače u pravima s ratnim invalidima Domovinskog rata, a osobe progonjene od ustaškog režima s političkim zatvorenicima nakon 1945.

Usvajanjem deklaracije o antifašizmu, državna bi se vlast obvezala na obilježavanje antifašističkih praznika od osobitog značaja za Hrvatsku, a Sabor bi pozivao sve građane, državne institucije, udruge i medije, te obvezao sva državna tijela i dužnosnike da promiču temeljne vrijednosti antifašizma.

Deklaracijom o antifašizmu bi se, prihvati li je Sabor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja obvezalo da, nakon kritičke analize, u školske udžbenike ugradi relevantnu istinu o borbi Hrvata i drugih naroda u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

Predviđa se i zaštita te obnova svih antifašističkih spomenika.

I Stazić i Kajin kažu da nije postojala inicijativa da njihove stranke izrade zajedničku deklaraciju. IDS je deklaraciju u Sabor uputio na zahtjev Saveza antifašističkih boraca, a SDP se na to odlučio samostalno.

Upitan zašto SDP pitanje suklađivanja mirovina boraca NOB-a s onima branitelja iz Domovinskog rata nije rješavao za prošloga mandata, kada su imali svoga ministra rada i socijalne skrbi, Stazić je odgovorio da je mandat od četiri godine kratak.

"Ne može se sve napraviti kada ste na vlasti, niti političko djelovanje prestaje s gubitkom parlamentarne većine", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙