FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Hina primjer objektivnog izvještavanja

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor u srijedu je dao punupotporu radu Hrvatske izvještajne novinske agencije - Hini,ocjenjujući da bi i drugi mediji mogli slijediti njen primjer unepristranom i objektivnom izvještavanju javnosti.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski sabor u srijedu je dao punu potporu radu Hrvatske izvještajne novinske agencije - Hini, ocjenjujući da bi i drugi mediji mogli slijediti njen primjer u nepristranom i objektivnom izvještavanju javnosti.

U raspravi o Izvješću o radu Upravnog vijeća Hine od kolovoza 2003. do rujna 2004., u ime saborskih klubova, zastupnici su isticali da je nacionalna novinska agencija, sukladno Zakonu o Hini, uspješno završila preustroj iz državne u javnu ustanovu i da se uspješno razvija u uvjetima ograničenog medijskog tržišta i konkurencije.

"Hina je, uz Hrvatski radio, javni medij kojega krasi neovisno, nepristrano, profesionalno i stručno informiranje. Nadamo se da će i ostali mediji na primjeru Hine pomoći javnosti da sama, na temelju objektivnih činjenica, oblikuje svoje mišljenje", rekao je Pero Kovačević (HSP).

"Svi koji znaju da je Hina izvor, znaju da je ta informacija potpuno točna", rekao je i Nenad Stazić (SDP), koji je svoje tvrdnje, da Hina odgovorno i stručno radi svoj posao, potkrijepio i, kako kaže, impresivnim podacima da 160 zaposlenika Hine dnevno objavljuje preko 400 naslova.

Kao i njegov stranački kolega Antun Vujić, Stazić drži da bi za daljnji razvoj Hine trebalo osigurati i njezinu financijsku stabilnost, koju, kažu SDP-ovci, ne jamči 16 milijuna kuna koliko godišnje dobiva od države, iznos koji je 'zamrznut' od 2000.

Stazić i Vujić stoga predlažu da se Hinu, slično kao HRT-ove pristojbe, oslobodi PDV-a na informacijske usluge, te da Ministarstvo vanjskih poslova s Hinom ugovori servis informacija za sva veleposlanstva i konzulate u svijetu.

"Hina je polučila onaj interes koji je javnost i očekivala, informacija koja je dolazila korisnicima bila je korektna, brza i prisutna", rekao je Ante Markov (HSS), koji predlaže da se Hina više okrene lokalnim jedinicama i medijima, te "sublimira medijski prostor".

Katarina Fuček (HDZ) smatra da Hina, u svom daljnjem razvoju, nove mogućnosti zarade i privlačenja novih korisnika treba tražiti u uvjetima novih tehnologija, da se treba modernizirati i ojačati svoj marketing.

Ravnatelj Hine Mirko Bolfek, zahvaljujući zastupnicima na, kako je rekao, prvoj sadržajnoj raspravi o Hini u njegovu mandatu, rekao je da je Hina na dobrom putu, ali i da je blizu svojih 'limita', posebno financijskih, u ostvarenju cilja da omjer financiranja 2007. bude polovica iz proračuna, a polovica iz vlastitih sredstava.

Najavio je da će od Vlade tražiti da financijski potpomogne otvaranje novog Hininog servisa Eu-Info, koji će pratiti događaje vezane uz pregovore o ulasku Hrvatske u EU, a koji će iziskivati i otvaranje dopisništva u Bruxellessu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙