FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDS u saborsku proceduru uputio prijedlog deklaracije o antifašizmu

ZAGREB,17. veljače 2005.(Hina) - Saborski Klub IDS-a danas je usaborsku proceduru uputio Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora oantifašizmu kojoj je cilj progovoriti o temeljnim vrijednostimaantifašizma, te izjednačiti prava boraca NOB-a s onima hrvatskihbranitelja iz Domovinskog rata.
ZAGREB,17. veljače 2005.(Hina) - Saborski Klub IDS-a danas je u saborsku proceduru uputio Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o antifašizmu kojoj je cilj progovoriti o temeljnim vrijednostima antifašizma, te izjednačiti prava boraca NOB-a s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

"Borci NOB-a su zadužili Hrvatsku i sada im se Hrvatska mora odužiti", rekao je konferenciji za novinare predsjednik IDS-ova kluba Damir Kajin, istaknuvši da antifašistički borci, osim deklaratorne potpore, nisu dobili ništa što bi poboljšalo njihov materijalni položaj.

IDS je deklaraciju u Sabor uputio na zahtjev Saveza antifašističkih boraca, a, kaže Kajin, ponukan događajima u susjednim zemljama i na hrvatskoj političkoj pozornici.

Deklaracijom bi se, prihvati li je Sabor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja obvezalo da, nakon kritičke analize, u školske udžbenike ugradi relevantnu istinu o borbi Hrvata i drugih naroda u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, te bi se zaštitili i obnovili svi antifašistički spomenici.

Nadalje, sudionici Narodnooslobodilačke borbe bi se jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima u svim pravima izjednačili s braniteljima iz Domovinskog rata, ratni invalidi NOB-a izjednačili bi se u pravima s ratnim invalidima Domovinskog rata, a osobe progonjene od ustaškog režima s političkim zatvorenicima nakon 1945.

Državna vlast obvezala bi se biti nosilac obilježavanja antifašističkih praznika od osobitog značaja za Hrvatsku, a Sabor bi pozivao sve građane, državne institucije, udruge i medije, te obvezao sva državna tijela i dužnosnike da promiču temeljne vrijednosti antifašizma.

Kajin je rekao da bi za provedbu zakona koji bi se izradili na temelju deklaracije iz proračuna trebalo izdvojiti oko 500 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙