FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o HNS-ovu prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju

ZAGREB,24. veljače(Hina) - Hrvatski sabor danas je 12. sjednicunastavio raspravom o prijedlogu Kluba HNS/PGS-a da se kroz izmjeneZakona o zdravstvenom osiguranju obveže Hrvatski zavod za zdravstvenoosiguranje (HZZO) da osiguranicima izdaje rješenja kojima bi seregulirao njihov status i prava.
ZAGREB,24. veljače(Hina) - Hrvatski sabor danas je 12. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu Kluba HNS/PGS-a da se kroz izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju obveže Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da osiguranicima izdaje rješenja kojima bi se regulirao njihov status i prava.

Klub HNS/PGS-a svojim prijedlogom, koji Vlada ni vladajući HDZ ne podržavaju, traže da HZZO, kao osiguravatelj, mora osiguranicima ponuditi ugovor kojim bi se utvrdila međusobna prava i obveze, a u cilju transparentnog izvještavanja osiguranika o njihovim pravima i načinu njihova stjecanja.

Dragutin Lesar rekao je da je njegov klub proveo anketu među osiguranicima po kojoj najveći broj njih ne zna koja su im prava ni kome se mogu obratiti u slučaju da su im prava narušena.

Upozorio je da HZZO, po odluci nadležnih tijela, često mijenja prava osiguranika, donosi brojne podzakonske akte, zbog čega je, kaže, nužno izdati brošuru u kojoj bi se pobrojala sva prava koja korisnik zdravstvenog osiguranja može ostvariti.

Predložene izmjene podržali su i ostali oporbeni klubovi.

Doroteja Pešić-Bukovac (IDS) drži da bi takav prijedlog pridonio kvalitetnoj spoznaji osiguranika o njihovim pravima, a to bi, kaže, pomoglo i decentralizaciji te većoj odgovornosti HZZO-a u njegovu području djelovanja.

Da osiguranici moraju na transparentan način biti upoznati o svojim pravima smatra i Željka Antunović (SDP). "Pacijent ispada slijep i gluh, sve zna, a ništa ne zna, ispada da je nepismen jer ga obmanjuju i zavode, pričaju mu gluposti, umjesto da se trude i predoče mu realne okolnosti", ocijenila je.

"HDZ polazi od iluzije da su prava iz zdravstvenog osiguranja poznata osiguranicima, a nisu, tu leži izvor problema u zdravstvenoj zaštiti", kazala je Ljubica Lalić (HSS).

HSP-ovac Pero Kovačević upozorio je na 'zahuktalu' kampanju pred lokalne izbore u kojoj, kako kaže, neodgovorni političari u nekim područjima građanima lažno obećavaju izgradnju novih bolnica.

"Pa Milan Bandić je prije neki dan Zvonimiru Mršiću, gradonačelniku Koprivnice, obećao da će tamošnja bolnica postati županijskom", rekao je Kovačević.

Te je tvrdnje odbacila SDP-ovka Antunović, istaknuvši da je koprivnička bolnica već županijska, a da je, unatoč uspješnom radu i boljim uslugama, "sotonizirana od Ministarstva zdravstva i bivšeg ministra Hebranga".

HDZ-ovi zastupnici priklonili su se, pak, stavu Vlade, koji je iznio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velimir Božikov, po kojemu bi izdavanje rješenja bilo prekomplicirano i preskupo.

Božikov je izvijestio da je HZZO još u studenom prošle godine u 200 tisuća primjeraka tiskao vodič na 50-ak stranica u kojemu se osiguranici mogu detaljno informirati o svojim pravima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙