FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o deklaraciji o pravima osoba s invaliditetom

ZAGREB,24. veljače 2005.(Hina) - Zastupnici Hrvatskog saboraraspravljali su večeras o deklaraciji o pravima osoba s invaliditetomkoju je u ime predlagatelja Kluba SDP-a obrazložila zastupnica VesnaŠkulić.
ZAGREB,24. veljače 2005.(Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljali su večeras o deklaraciji o pravima osoba s invaliditetom koju je u ime predlagatelja Kluba SDP-a obrazložila zastupnica Vesna Škulić.

Škulić je rekla da predlagatelj njome želi osnažiti prava osoba s invaliditetom i temeljne ustavne vrednote Hrvatske kao demokratske i socijalne države, no matični Odbor za rad, socijanu politiku i zdravstvo nije joj dao potporu. Donošenju takove deklaracije usprotivio se i predstavnik Vlade.

Škulić je upozorila da još nisu ujednačena prava osoba s invaliditetom s pravima drugih građana, te da u proteklom razdoblju nije provedena ni jedna mjera iz nacionalne strategije da se to ublaži, odnosno da za tu namjenu nije utrošena ni jedna lipa od predviđenih 250 milijuna kuna.

"Osobe s invaliditetom traže jednak tretman, a ne milostinju", istaknula je Škulić.

Pozdravila je inicijatvu za uvođenjem pravobranitelja za osobe s invaliditetom, te ulogu medija u senzibiliziranju javnosti za probleme tih osoba.

Izrazila je žaljenje što ne postoji politička volja za donošenjem deklaracije.

Predsjednik Odbora za rad, socijanu politiku i zdravstvo Marko Turić (HDZ) nije dao potporu deklaraciji, jer je ona, kako je rekao, akt koji samo na deklarativan način govori o svim već utvrđenim pravima osoba s invaliditetom. Založio se za donošenje zakona i podzakonskih akata koji će osigurati provedbu proklamiranih prava osoba s invaliditetom.

U ime Vlade Nino Žganec također je predložio da Sabor ne prihvati deklaraciju, napominjući da je država svjesna položaja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Ljubica Lalić (Klub HSS-a) najavila je potporu deklaraciji. Istaknula je da se, među ostalim, i odnosom prema osobama s invaliditetom mjeri demokratičnost nekog društva, založivši se za što uspješniju socijalizacju tih ljudi.

Vesna Pusić (Klub HNS-a i PGS-a) također podupire donošenje deklaracije jer smatra da bi pridonijela donošenju smislenijih i konstruktivnijh zakona koji reguliraju tu problematiku i promjeni mišljenja i stavova prema osobama s invaliditetom.

Ivo Josipović (Klub SDP-a) je podržao deklaraciju, a Ruža Tomašić (Klub HSP-a) najavila je uvjetnu potporu uz potrebu dorade pojedinih odredbi.

Sabor je završio s današnjim dijelom zasjedanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙