FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 12.30 sati:
ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

BEOGRAD

Međunarodni kazneni sud dostavio je Prištini haašku optužnicu protiv kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, javio je u utorak beogradski Radio B92, pozivajući se na "više neimenovanih izvora".

Agencija Beta, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj koaliciji u Prištini, javila je da će u utorak oko podneva kosovski premijer Haradinaj podnijeti ostavku, te se odmah potom obratiti novinarima.

Izvor agencije nije najavio razlog podnošenja ostavke.

Haški istražitelji ispitivali su ulogu Haradinaja, koji je bio jedan od čelnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, u ratu na Kosovu 1998. i 1999.

PRIŠTINA

Misija UN-a na Kosovu i kosovska vlada nisu dobili nikakve službene informacije iz Haaga vezane uz navodno podizanje optužnice za ratne zločine protiv kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, objavili su u utorak kosovski mediji, dok glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, Florance Hartman, nije htjela komentirati postojanje optužnice protiv Haradinaja.

Posljednjih dana mediji sve češće pišu o mogućnosti odlaska kosovskog premijera u Haag, jer je navodno pred haških sudom protiv njega podignuta optužnica ili je u pripremi, a posljednji u nizu je ugledni francuski list "Le Monde", koji je u broju od ponedjeljka objavio kako će Sud u Haagu potvrditi optužnicu protiv Haradinaja te da se u optužnici nalaze i imena dvojice "drugih visokih predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova koji su se borili za neovisnost Kosova protiv snagama beogradskih vlasti 1998, i 1999. godine".

RAMALAH

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u utorak je, u govoru pred palestinskim parlamentom, kazao da "okolišanja" Izraela da primjeni svoje obveze kompromitira napore čiji je cilj pokretanje mirovnog procesa.

Govoreći na otvaranju desete parlamentarne sjednice palestinskog parlamenta, Abas je kazao da je Palestinska samouprava "pokazala svoju ozbiljnost u vezi primjene obveza preuzetih na summitu u Šarm el-Šeiku usprkos izraelskoj okupaciji i nedostatku sredstava".

Abas i izraelski premijer Ariel Sharon proglasili su na summitu u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku 8. veljače kraj četverogodišnjeg nasilja povezanog s intifadom koja je izbila 28. rujna 2000. godine.

Abas je između ostaloga potvrdio da palestinski napori u području sigurnosti moraju biti praćeni "političkim planom" kako bi se mogli pokrenuti pregovori u vezi primjene tzv. "mirovnih smjernica", međunarodnog mirovnog plana čija je ideja objavljena u ljeto 2003. godine, ali sam plan ostao je mrtvo slovo na papiru. Palestinski čelnik u svom se govoru obvezao i na nastavljanje napora čiji je cilj okončanje sigurnosnog kaosa na palestinskim područjima.

Palestinski predsjednik je također kazao da je Palestinska samouprava spremna preuzeti sve svoje obveze u pojasu Gaze nakon predviđenog izraelskog povlačenja, koje bi trebalo započeti u srpnju. Abas je također kazao da bi se Izrael nakon Gaze, trebao povući i sa Zapadne obale.

WASHINGTON

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom razgovarat će s čelnim ljudima Busheve administracije o prijedlogu da se militantni pripadnici palestinskih snaga sigurnosti umirove pomoću arapskih donacija.

Zamisao da se isplate deseci tisuća policajaca, a neki od njih osumnjičeni su i da su pomagali gerilcima u napadima na Izrael, iznio je prošli tjedan na međunarodnoj konferenciji u Londonu palestinski ministar financija Salam Fajed.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom čija vlada nije sudjelovala na londonskoj konferenciji, u utorak će se sastati s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i, odvojeno, sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem.

Fajed je prošli tjedan u Londonu rekao da su zemlje donatori Palestinskoj samoupravi obećale 1,2 milijarde dolara što novoj vladi Mahmuda Abasa omogućuje provođenje reforma kojima bi Izrael potaknula na nove teritorijalne ustupke i utrla put stvaranju palestinske države.

Izrael se priprema na povlačenje iz Gaze, čak kani i židovske grobove premjestiti s toga teritorija koji je držao 38 godina. Već je gotovo spremna i predaja nekoliko naselja na sjeveru Zapadne obale.

JERUZALEM

Izrael je potvrdio u utorak potrebu "potpunog povlačenja" sirijske vojske iz Libanona i posebice obavještajnih službi, nakon objave o povlačenju sirijskih snaga prema istočnom Libanonu.

"Bitno je da sirijske obavještajne službe napuste libanonski teritorij gdje vrše prisvajanja u svim područjima", rekao je jedan visoki izraelski dužnosnik, prenosi AFP.

"Samo potpuno povlačenje sirijske vojske jamčit će neovisnost Libanona i održavanje slobodnih izbora u zemlji", dodao je taj neimenovani visoki dužnosnik vlade.

MADRID

Uoči prve obljetnice 11-M, terorističkih napada u Madridu 11. ožujka, Međunarodni trodnevni summit o demokraciji, terorizmu i sigurnosti okupio je u utorak 200 političara i stručnjaka iz 55 zemalja, a završnog dana sudjelovat će i hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Mesić, koji je dan nakon njujorških napada 11. rujna 2001., odlučno osudio terorizam kao globalnu prijetnju, trebao bi govoriti na plenarnom dijelu skupa u gradu koji će se pamtiti po najvećem terorističkom napadu u novijoj povijesti Europe sa 192 poginula i više od 1500 ranjenih na 11. ožujka 2004.

Summit, što ga je u utorak otvorio prijestolonasljednik princ Felipe a zaključit će ga španjolski kralj Juan Carlos, treba donijeti akcijski plan borbe protiv terorizma svim raspoloživim demokratskim sredstvima, takozvanu Madridsku agendu.

Dokument će biti rezultat rasprava o uzrocima terorizma i načinima borbe protiv te globalne pojave kojoj se treba i globalno suprostaviti suradnjom policije, vojske, obavještajnih službi na državnoj i međunarodnoj razini.

Preporuke Agende sadržavat će strategiju obrane na načelima demokracije i jačanjem uloge civilnog društva koje se treba suprotstaviti ekstremistima i nasilnim ideologijama.

MADRID

Petorica španjolskih policajaca poginula su u utorak rano ujutro u prometnoj nesreći na cestovnoj blokadi postavljenoj uoči sastanka na vrhu o borbi protiv terorizma što tijekom dana počinje u Madridu.

Kamion koji je vozio rumunjski državljanin zaletio se u četiri policijska vozila i ubio petoricu policajaca, a još dvojicu ozlijedio. Blokada je bila u mjestu Buitrago de Lozoya kraj Madrida.

Gotovo neozlijeđeni vozač kamiona u pritvoru je, priopćila je policija. Nije bio pijan, a još se ne zna uzrok nesreće.

SANTA MARIA (Kalifornija)

Brat dječaka koji Michaela Jacksona tereti za zlostavljanje dok je bio maloljetan je u ponedjeljak je, svjedočeći pred porotom na suđenju "kralju popa", izjavio kako je dva put bio nazočan dok se 46-godišnji pjevač samozadovoljavao dirajući njegovog brata koji je spavao.

Četrnaestogodišnji svjedok je kazao da je takve uznemirujuće scene vidio dva puta u veljači ili ožujku 2003. godine dok se penjao stepenicama u spavaću sobu na pjevačevu imanju Neverland.

Ovo svjedočenje može biti ključno da se dokažu optužbe protiv Jacksona. Pjevač je također optužen da je dječaku davao vino kako bi ga lakše zlostavljao.

Jacksonu, koji tvrdi da je nevin, ako bude osuđen prijeti i 20 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙