FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SATI

ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 21.00 sati:
ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 21.00 sati:

BEOGRAD

Nedavno osnovana "vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu" tražit će od međunarodne zajednice otvaranje političkih pregovora o statusu Srba u Hrvatskoj i statusa tzv. RSK na temelju Vanceovog plana i plana Z-4, izjavio je u subotu u Beogradu na konferenciji za novinare predsjednik "vlade" Milorad Buha.

"Elementarna pretpostavka za uspješan rad 'vlade' bit će uspostavljanje uspješne suradnje s nacionalno orijentiranim političkim strankama i organizacijama u Srbiji, Srpskom pravoslavnom crkvom, kao i s dokazanim rodoljubima", zaključuje, se u materijalu podijeljenom novinarima, s naslovom "Programski zadaci vlade RSK u progonstvu".

Osnivanje te "vlade", inače, osudili su predsjednik Srbije Boris Tadić i šef diplomacije Vuk Drašković, dok je premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio da Hrvatska i Srbija trebaju razvijati odnose isključivo u okviru sporazuma koje su dvije države međusobno potpisale.

DAMASK

Sirijski predsjednik Bašar al Asad je u subotu u govoru pred sirijskim parlamentom najavio postupno povlačenje sirijskih postrojbi iz Libanona, javljaju agencije.

"Povući ćemo sve naše postrojbe iz Libanona na područje Bekaa, a otuda na sirijsko-libanonsku granicu", kazao je Asad kako su prenijele agencije Reuters, France Presse i Deutsche Presse (dpa).

No, kako je dodao Asad, a javlja dpa, sirijsko povlačenje iz Libanona "ne znači i nepostojanje sirijske uloge u Libanonu".

Prema Reutersu Asad je izjavio da se dogovorio s libanonskim predsjednikom Emilom Lahoudom da idući tjedan održe sastanak kako bi dogovorili plan povlačenja.

Asad je u svom govoru, prenosi France Presse, istaknuo i da je mir na Bliskom istoku moguć samo ako se Siriji vrati teritorij koji je pod okupacijom Izraela.

"Mir se ne može ostvariti u regiji ako nam se ne vrati naša zemlja koju je okupirao Izrael", kazao je sirijski predsjednik.

Sirijska visoravan Golan pod izraelskom je okupacijom od 1967. godine, a sirijsko-izraelski mirovni pregovori su zamrznuti od siječnja 2000. godine. Sirija je ponudila obnoviti pregovore ali je Izrael odbio.

Asad je u tom kontekstu kazao kako ne očekuje skori mir s Izraelom ali da će on nastaviti s pokušajima da se mir postigne. "Vjerujemo da će mirovni proces do daljnjeg ostati blokiran. Međutim, unatoč tome ne možemo prestati govoriti o mirovnom procesu i našoj kontinuiranoj želji da se on postigne", rekao je Asad parlamentu.

Asad je istaknuo kako je izraelsko odbijanje obnove pregovora o Golanskoj visoravni pokazalo kako Izrael ne misli ozbiljno o mirovnom procesu. Rekao je također kako je za mirovni proces potreban iskreni posrednik, ali da Sjedinjene Države kao saveznik Izraela ne mogu igrati tu ulogu.

JERUZALEM

Izrael vidi mogućnost stvaranja mira s Libanonom jednom kada se iz te zemlje povuku sirijske postrojbe, izjavio je u subotu izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom reagirajući na govor sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Shalom je kazao kako najava Sirije da će početi postepeno povlačenje iz Libanona nije dovoljna, ali pokazuje da je "potpuno sirijsko povlačenje iz izraelskog susjedstva bliže nego ikada".

"Jednom kada Sirija završi povlačenje iz Libanona takav bi potez mogao u bliskoj budućnosti dovesti libanonski narod i zemlju do većeg razumijevanja a možda i mira s Izraelom", kazao je Shalom.

IZRAEL

Izraelski vicepremijer Shimon peres kritizirao je u subotu sirijsku najavu postupnog povlačenja svojih postrojbi iz Libanona, ocijenivši to "izbjegavanjem" ispunjavanja zahtjeva međunarodne zajednice za punim povlačenjem.

Peres je kazao kako govor sirijskog predsjednika Bašara al Asada pred sirijskim parlamentom "predstavlja izbjegavanje, a ne odgovor na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži povlačenje sirijskih snaga iz Libanona".

Izraelski premijer Ariel Sharon nije komentirao Asadov govor.

"Ako Sirija povuče svoje postrojbe iz Libanona tada Izrael može početi pregovore s Libanonom jer Izrael nema ni teritorijalnih ni otvorenih pitanja oko vode s Libanonom", kazao je Sharon.

BEJRUT

Glavni čelnik libanonske oporbe Walid Joumblatt ocijenio je "pozitivnim" govor sirijskog predsjednika Bašara al Asada održan u subotu pred sirijskim parlamentom u kojem je najavio povlačenje sirijskih postrojbi raspoređenih u Libanonu prema dolini Bekaa (istočni dio Libanona) a zatim i do libanonsko-sirijske granice.

"Govor sirijskog predsjednika je pozitivan i odgovara našim aspiracijama. On je dao novu viziju, a to je ono što tražimo", rekao je Joumblatt za libanonsku televiziju Future TV.

"Mi pružamo ruku, ali samo ako se zna da je potreban jasan kalendar koji se odnosi na sirijsko povlačenje", rekao je Joumblatt.

BEJRUT

Tisuće Libanonaca, mašući libanonskim zastavama, okupile su se u subotu u centru Bejruta kada je sirijski predsjednik Bašar al Asad pred sirijskim parlamentom najavio postupno povlačenje sirijskih postrojbi iz Libanona.

Žene su briznule u plač, a muškarci počeli vikali od radosti kada je masa, koja se okupila kako bi na velikim ekranima u gradu gledala uživo govor sirijskog predsjednika, čula najavu povlačenja.

Okupljeni su s veseljem uzvikivali "Sirija van!, Sirija van!" i "Sloboda, suverenost i neovisnost".

BAGDAD

Šijitska i kurdska skupina koje prevladavaju u izabranoj iračkoj skupštini sve su bliže sporazumu o formiranju izvršne vlasti i žele za tjedan dana sazvati skupštinu, izjavili su u subotu čelnici većinske šijitske skupine.

Vođa Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku (CSRII), nositelj liste Iračkog ujedinjenog saveza (AUI, šijitski, većinski) Abdelaziz Hakim sastao se u subotu s dvojicom kurdskih pregovarača, izjavio je za AFP čelnik CSRII-ja za politička pitanja Rida Jawad.

"Danas se Abdelaziz Hakim sastao s dr. Barhamom Salehom i Rojom Shawisom", dopredsjednikom, odnosno privremenim dopredsjednikom vlade koji su članovi kurdskog povjerenstva za pregovaranje s AUI-om, kazao je Jawad. "Ti su razgovori dio pregovora koji su u tijeku", dodao je.

ABU DABI

Njemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su u subotu, tijekom boravka njemačkog kancelara Gerharda Schroedera toj zemlji, ugovor o izobrazbi iračkih vojnika inženjeraca koji dopunjuje postojeću obuku iračkih policajaca i vojnika.

Na temelju tog ugovora, u Emiratima će se uz pomoć njemačke vojske školovati postrojba s 250 vojnika, a ta bi brojka mogla porasti i do 350. Program u kojemu će sudjelovati 70 do 80 njemačkih vojnika počet će u travnju, a završiti se u studenome.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Njemačka potpisali su u subotu i osam ugovora i protokola o izvedbi projekata u ukupnoj vrijednosti 1,5 milijarda dolara, doznaje se od izaslanstva koje je pratilo njemačkog kancelara u Abu Dabiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙