FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati
ZAGREB, 5. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

WASHINGTON

Hrvatska nije proizvođač droga, ali činjenica da se dijelom nalazi na Balkanskoj ruti kojom se narkotici, posebice heroin, krijumčare u zapadnu Europu i dalje ostaje izvor zabrinutosti, objavio je u petak u izvješću američki State Department. "Hrvatska nije proizvođač narkotika. Ipak, krijumčarenje, posebice heroina, preko 'Balkanske rute' u zapadnu Europu ostaje ozbiljna briga", rekao je State Department u godišnjem Izvješću o strategiji međunarodne kontrole narkotika za 2004. u kojima je ocijenio stanje u praktički svim zemljama svijeta. Hrvatska graniči sa Slovenijom, SCG, Mađarskom i BiH ima 1.000 kilometara obale što predstavlja privlačnu metu za krijumčare koji nastoje donijeti drogu na veliko europsko tržište. "Hrvatska policija je zapazila stalni porast krijumčarenja s istoka, procjenjujući da se 70 do 80 posto heroina namijenjenog europskim tržištima krijumčari zloglasnom 'Balkanskom rutom'", kaže State Department. Hrvatska leži na dijelu Balkanske rute kojom heroin iz azijskih izvora ide na europska tržišta, kaže izvješće i premda se ne smatra primarnim putom, zapljena ukazuje da krijumčari pokušavaju iskoristiti Hrvatsku kao tranzitnu točku za druge droge, uključujući kokain i droge na bazi marihuane. Izvješće navodi kako Hrvatska aktivno surađuje sa zemljama u regiji, zapadnoeuropskim zemljama i Sjedinjenim Državama u borbi protiv krijumčarenja droga.

WASHINGTON

Rastuća trgovina drogom i sve veći prihodi koje donosi potiču kriminal i terorizam i prijetnja su svjetskoj stabilnosti, upozorile su u petak Sjedinjene Dražave posebice izdvajajući problem narkotika u Afganistanu, Kolumbiji, Burmi i Meksiku. State Department je u svom godišnjem izvješću naveo kako je ilegalna trgovina drogom postala "prijetnja nacionalnoj sigurnosti i međunarodnoj stabilnosti". Izvješće kaže da je površina u Afganistanu na kojoj se uzgaja mak u iz kojeg se dobija opijum 2004. dostigla rekordnih 206.700 hektara, što je tri puta više nego u 2003. Stanje u Afganistanu predstavlja "golemu opasnost svjetskoj stabilnosti", navodi State Department. Kolumbija je i dalje veliki izvor droge unatoč značajnom napretku u borbi protiv trgovine narkoticima, rekao je State Department u godišnjem Izvješću o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika. Globalno su "ilegalni prihodi od droge tako veliki da je vjerojatno kako se većina velikih međunarodnih kriminalnih poduzeća oslanja u određenoj mjeri na novac od droge kako bi financirala dio svojih operacija", rekao je State Department. Organizacije koje se bave trgovinom drogom "u zemljama tako udaljenim jedna od druge kao što su Afganistan, Kolumbija, Burma i Meksiko upravljaju tijekovima droge koji truju društva, potiču korupciju i financiraju međunarodni kriminal i terorizam".

WASHINGTON

Organizacija američkih Hrvata, Hrvatsko-američka udurga (CAA), uputila je pismo predsjedatelju Vijeća Europske unije, luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu u vezi s naznakama da bi EU mogla odgoditi pregovore o članstvu s Hrvatskom koji bi trebali početi 17. ožujka, ako Hrvatska ne bude u potpunosti surađivala s Haškim sudom. U pismu predsjednik CAA George Rudman tvrdi da o tome izvršava li Hrvatska svoje obveze prema Haškom sudu mogu odlučiti samo suci ICTY-ja, a ne glavna tužiteljica Suda Carla del Ponte, EU ili njezine pojedine članice, priopćio je CAA. Rudman se u prilog svojoj tvrdnji poziva na presudu prizivnog vijeća Haškog suda u slučaju Tužitelj protiv Blaškića iz 1997. navodeći kako je prizivno vijeće presudilo da suci ICTY-ja odlučuju da li je neka zemlja članica UN-a prekršila obveze prema Sudu, a ne Vijeće sigurnosti, tužitelj ili zemlje članice UN-a.

PEKING

Kineski premijer Wen Jibao u subotu je u govoru na godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa naglasio da su mirno ujedinjenje s Tajvanom i rast gospodarstva bez "pregrijavanja" glavni ciljevi njegove vlade u predstojećem razdoblju. No, Wen Jiabao otkrio je i nekoliko pojedinosti o novome zakonu protiv secesije koji bi mogao pružiti zakonski temelj za napad na Tajvan, otok koji Peking smatra dijelom kineskoga teritorija, ako ovaj odluči proglasiti samostalnost. "Kineski je narod odlučan očuvati suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i neće nikada dozvoliti da secesionističke snage odvoje Tajvan od Kine, ni na koji način i ni pod kojim imenom", rekao je kineski premijer i dobio ovacije tri tisuće delegata na kongresu. Wen je naglasio da kineska ekonomija mora održati svoju snagu, ali i ponešto usporiti gospodarski rast, s postojećih 9.5 na otprilike 8 posto, "kako ne bi došlo do pregrijavanja"

RIM

Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u petak talijanskog premijera Silvija Berlusconija kako bi mu izrazio žaljenje zbog smrti talijanskog agenta i ranjavanja oslobođene talijanske novinarke Giuliane Sgrena u Iraku, javila je agencija Ansa. Bush je obećao Berlusconiju da će biti provedena temeljita istraga kako bi se istražile okolnosti u kojima je poginuo Nicola Calipari, agent talijanske službe sigurnosti. Novinarka Sgrena, koja je bila oteta 4. veljače, oslobođena je u petak navečer i predana trojici talijanskih agenata. Na putu prema bagdadskoj zračnoj luci, na jednoj američkoj kontrolnoj postoji na njihov konvoj otvorena je vatra. Tom je prigodom poginuo agent Nicola Calipari dok je svojim tijelom štitio novinarsku Sgrenu, rekao je talijanski premijer Berlusconi. Sgrena je u toj pucnjavi ranjena u rame. Premijer Berlusconi je u petak navečer pozvao američkog veleposlanika u Rimu i zatražio objašnjenje zašto je došlo do pucnjave na vozilo u kojem je bila oslobođena novinarka.

BAGDAD

Šestorica iračkih i četvero američkih vojnika ubijeno je u odvojenim napadima u noći s petka na subotu u Iraku, objavljeno je iz službenih izvora. Petorica Iračana ubijena su kada su tijekom noći nepoznati napadači ispalili nekoliko granata na bazu za vojnu obuku sjeverno od Bagdada, objavila je iračka vojska. Još je jedan irački vojnik ubijen, a trojica su ranjena kada je njihovo vozilo naletjelo na minu u blizini Tikrita. Američka vojska je u subotu priopćila da je četvero američkih vojnika ubijeno u akciji u provinciji Anbar na zapadu zemlje. Radi se o pripadnicima prvog ekspedicijskog marinskog korpusa koji su provodili operacije sigurnosti i stabilnosti u provinciji Anbar, navodi se u priopćenju bez navođenja drugih detalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙