FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati do 15. ožujka traže jamstvo za pokretanje proizvodnje u Željezari Sisak

SISAK, 4. ožujka 2005. (Hina) - Povjereništvo Podružnice Sindikatametalaca Hrvatske u Valjaonici cijevi Sisak (VCS) danas je naproširenoj sjednici, kojoj su bili nazočni čelnici SSSH i SMH,donijelo jednoglasni zaključak kojim "od hrvatske Vlade traži da do15. ožujka donese odluku o davanju državnog jamstva za pokretanjeproizvodnje u sisačkoj željezari".
SISAK, 4. ožujka 2005. (Hina) - Povjereništvo Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u Valjaonici cijevi Sisak (VCS) danas je na proširenoj sjednici, kojoj su bili nazočni čelnici SSSH i SMH, donijelo jednoglasni zaključak kojim "od hrvatske Vlade traži da do 15. ožujka donese odluku o davanju državnog jamstva za pokretanje proizvodnje u sisačkoj željezari".

"Ako Vlada do 15. ožujka ne donese odluku o pokretanju proizvodnje u sisačkoj željezari, slijedi nam prosvjed kakav je bio na Novom mostu ili neka druga sindikalna akcija", zaključilo je sindikalno Povjereništvo na prijedlog glavnog sindikalnog povjerenika Mate Somića.

Predsjednik SMH Ivo Marjanović rekao je da su "radnici Željezare s pravom zabrinuti i nervozni jer dugo čekaju na Vladinu odluku o pokretanju proizvodnje i početak proizvodnje". Naglasio je kako je "Vlada u protekla tri-četiri mjeseca od odlaska 'Mečelja' imala vremena za donošenje odluka o pokretanju proizvodnje". U ime SMH, Marjanović je "pozvao Vladu da se do 15. ožujka očituje o predloženom programu restrukturiranja crne metalurgije, predloženom spajanju sisačke i splitske željezare i osnivanju novog holdinga 'Cro steel' te da donese odluku o davanju državnog jamstva za pokretanje proizvodnje u sisačkoj željezari". Marjanović daje potporu prijedlogu Programa restrukturiranja i osnivanju "Cro steela", koji su predložili predsjednik Uprave VCS-a Damir Begović i Povjerenstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Glavni tajnik SSSH Željko Klaus "pozvao je sindikalne povjerenike da se ne zamaraju i ne bave sporednim stvarima, kao što su remonti, planovi proizvodnje, ekonomske analize, tržište, već da se bave sindikalnim radom i zaštitom prava radnika". Klaus je izjavio da "parcijalno zapošljavanje (trenutačno u VCS-u radi 181 od 1606 radnika, a od ponedjeljka bi trebalo raditi 378 radnika), ne vodi ničemu i ne donosi ništa".

Povjereništvo je zaključilo da je "neprihvatljivo da stotinjak uvijek istih ljudi iz uprave i administracije prima pune plaće dok radnici na čekanju primaju minimalce". Glavni povjerenik Somić ustvrdio je da se "ista garnitura već 20-ak godina vrti na vodećim mjestima, a Željezara propada", poručivši da ta "garnitura više ne može voditi poduzeće i da to predsjednik Uprave VCS-a Begović mora primiti na znanje i presjeći".

Sindikat je protiv neprihvatljivog omjera koeficijenata plaća od 1:9, koji šefovima i administraciji osigurava visoke plaće. "To smo pokušavali riješiti s prijašnjim upravama, upozorili smo na taj neprihvatljiv odnos i sadašnjeg predsjednika Uprave Begovića i smatramo da je zadnji trenutak da se to pitanje riješi", rekao je Somić.

Povjereništvo Podružnice SMH u VCS-u najavilo je da će do daljnjega organizirati stalna dežurstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙