FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić: Željezare trebaju predložiti što vlada treba učiniti za pokretanje proizvodnje

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva Branko Vukelić rekao je novinarima da uprave sisačke isplitske željezare, temeljem današnjeg dogovora, trebaju predložitišto Vlada sa svoje strane treba učiniti za podizanje proizvodnje napuni kapacitet u Splitu i pokretanje proizvodnje u Sisku.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić rekao je novinarima da uprave sisačke i splitske željezare, temeljem današnjeg dogovora, trebaju predložiti što Vlada sa svoje strane treba učiniti za podizanje proizvodnje na puni kapacitet u Splitu i pokretanje proizvodnje u Sisku.

To je zaključeno na sastanku predstavnika ministarstava gospodarstva i financija, Hrvatskog fonda za privatizaciju i sindikata, kojima su predstavljene aktivnosti vezane uz restrukturiranje crne metalurgije kojim se predlaže spajanje sisačke i splitske željezare.

Iako izrada studije o crnoj metalurgiji još traje, prve naznake su rezultirale zaduženjem upravama da predlože odluku koja će osigurati sredstva za podizanje proizvodnje u Splitu i pokretanje proizvodnje u Sisku", rekao je Vukelić nakon.

Naglasio je da je zaključak da treba pokrenuti proizvodnju.

Obje željezare za tu namjeru, kako se procjenjuje, trebaju 17 milijuna eura, kazao je ministar.

Dodao je da se za obrtna sredstva traži jamstvo države. No, kazao je, koncept restrukturiranja crne metalurgije trebat će ponuditi model vraćanja zaduženja.

Vukelić je naglasio da Vlada podržava izradu programa restrukturiranja crne metalurgije koja ima za cilj opstanak željezara i proizvodnju, po procjenama, 300.000 tona čelika.

Nakon završetka studije vidjet će se na koji bi se način moglo proizvoditi toliko čelika na održiv način, rekao je Vukelić.

Dodao je da se očekuje da bi već ovog mjeseca mogla početi proizvodnja u Sisku u dijelu hladne prerade.

U sisačkoj željezari u kojoj je stala proizvodnja, zaposleno je 1700 radnika, a u splitskoj njih oko 500.

Procjenjuje se da u Sisku neće biti moguće zadržati sve zaposlene, a točan broj znat će se nakon završetka analize, čiji je rok izrade vezan uz početak pregovora s EU. Vukelić smatra da bi 1200 radnika bila brojka koju bi svi prihvatili.

"Moguće je da radnika bude i premalo jer već sad u obje željezare ima ljudi pred mirovinom", rekla je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović. No, dodala je, ako do viška dođe, neće biti rezova.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak rekao je da im je ministar potvrdio da neće doći u pitanje isplata plaća za zaposlene u Sisku dok se ne završi projekt restrukturiranja.

Sindikati su pozdravili što se Vlada opredijelila da Hrvatska uđe u EU s crnom metalurgijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙