FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Sporazum o predizbornoj koaliciji za predstojeće lokalne izbore u Zagrebu su potpisali Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS), Hrvatski socijaldemokrati (HSD) i Hrvatski istinski preporod (HIP). Sporazum su potpisali predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik gradske organizacije HSD-a Zdravko Tomac i predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman. Nositelj liste koalicije HSLS-HIP-HSD bit će Darinko Kosor, a kako su istaknula sva trojica potpisnika, koalicija će biti otvorena i prema drugim strankama, udrugama, nestranačkim osobama, znanstvenicima i gospodarstvenicima. U pogledu programa koalicije, Tomac je naglasio da ona zagovara liberalnu demokraciju ali je ujedno svjesna potrebe zaštite socijalnih prava, a istodobno traži i da hrvatska politika ne bude "proteza" interesa međunarodne zajednice.

SPLIT - Hrvatska udruga sindikata zahtijeva od Vlade da splitskoj Željezari osigura uključivanje u posao gradnje autoceste od Splita do Ploča koji je dodijeljen hrvatskom konzorciju jer, kako je priopćeno iz toga sindikata, samo tako se Željezara može spasiti od propasti. Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević u priopćenju je podsjetio da Hrvatska godišnje treba oko 280 tisuća tona građevinskog čelika, od čega većinu za autoceste, a splitska Željezara, kada bi radila punim kapacitetima, može proizvesti gotovo 200 tisuća tona. Željezara, međutim, zbog nemogućnosti dobivanja novih poslova, radi ispod 30 posto svojih kapaciteta, zbog čega svakodnevno proizvodi nove gubitke i dugove, što znači da je sve dalje od rješenja da se riješi trogodišnja agonije, priopćio je Matijašević.

ZAGREB - Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine poslalo je Vladi i Saboru otvoreno pismo pozivajući ih da stave moratorij na dodjelu koncesija za gospodarenje vodom i zbrinjavanje otpadnih voda do utvrđivanja dugoročne strategije. Na sastanku o pitkoj vodi, održanom danas u Zagrebu, franjevačke zajednice upozorile su na opasnost od privatizacije. "Dodjela koncesija na vodama i javnom dobru te zbrinjavanje otpadnih voda odvija se tajno, što čini upitnim njihovo opće i društveno javno dobro. Slično projektu 'Družba Adria', i u tome se očituje nedostatak jasne gospodarsko-političke vizije o održivom razvoju i pravednom gospodarenju tom strateški važnim blagom i za Hrvatsku i za čovječanstvo u cjelini", kaže se u pismu.

ZAGREB - Na 14. međunarodnom sajmu nautike i sporta na Zagrebačkom velesajmu nastupilo je 350 domaćih i stranih izlagača u deset paviljona, a posjetilo ga je 30 tisuća ljudi, što je, po procjeni organizatora, oko 20 posto više nego lani. Ovogodišnji Međunarodni sajam sporta i nautike trajao je od 23. do 27. veljače pod sloganom "Zaplovite s najboljima". Osim sportsko-nautičkih proizvoda i popratne opreme, bilo je izloženo i više od 200 vrhunskih modela različitih plovila, a najveću su pozornost posjetitelja i struke privukle luksuzne jahte domaće proizvodnje, čija su sva plovila već prodana. Na Sajmu su se predstavili novi trendovi u nautici i nautičkoj proizvodnji, što su popratili i mnogi stručni skupovi.

SPLIT - Snijeg u Dalmatinskoj zagori, koji je počeo padati noćas nakon ponoći, nije stvorio veće poteškoće u odvijanju prometa, premda ga je napadalo i do 15-ak centimetara. Snijeg pada i na otoku Braču, no, tamo nema ograničenja u prometu. Najviše snijega ima na području Vrgorca, Imotskog i u sinjskoj okolici, gdje i dalje pada. Šef stožera Zimske službe Županijskih cesta Miljenko Sisarić izvjestio je da su od noćas na terenu 22 ekipe zimske službe, koje uz pomoć strojeva ceste održavaju prohodnima, tako da su sve državne, županijske i lokalne ceste u Splitsko - dalmatinskoj županiji uglavnom prohodne i promet se odvija bez ograničenja, osim što je potrebna zimska oprema.

ZAGREB - Ukinuta je zabrana prometa prikoličarima i tegljačima na autocesti Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, pa oni sad mogu voziti između unutrašnjosti i Kvarnera i Istre, izvijestio je HAK te upozorio je na jak vjetar na dionici Kikovica-tunel Tuhobić. Snijeg pada na delničkom području, a brzina je i dalje igraničena na 60 kilometara na sat na autocesti Zagreb-Split od Bosiljeva, preko Kapele do Otočca, te na 40 kilometara na sat dionicom Otočac-Gospić-tunel Sv. Rok-Posedarje. Kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom još je zabranjen promet iz unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obratno. U unutrašnjosti je i dalje obavezna zimska oprema. Jadranska je magistrala zbog bure zatvorena za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicom i motocikle od Bakra, preko Senja i Karlobaga, do Sv. Marije Magdalene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙