FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodeći u bivšoj Vladi svjedočili o Lencu

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Bivši ministar financija MatoCrkvenac, bivši premijer Ivica Račan i bivši potpredsjednik VladeSlavko Linić svjedočili su u četvrtak pred saborskim istražnimpovjerenstvom o riječkom brodogradilištu Viktor Lenac.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Bivši ministar financija Mato Crkvenac, bivši premijer Ivica Račan i bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić svjedočili su u četvrtak pred saborskim istražnim povjerenstvom o riječkom brodogradilištu Viktor Lenac.

Na Vladina jamstva dana Viktoru Lencu, ali ni na druga, nisu utjecali nikakvi politički kriteriji, izjavio je Crkvenac.

On je otklonio mogućnost da su stranački ili prijateljski odnosi čelnika bivše Vlade s bivšim direktorom "Lenca" Damirom Vrhovnikom utjecali na davanje jamstava brodogradilištu.

Bivši premijer Ivica Račan, izjavio je Crkvenac, nikada nije vršio pritisak, tražio poseban tretman za "Lenac", naprotiv, ustrajavao je da se svi elementi višestruko provjere.

Tvrdi kako je temeljni kriterij za davanje jamstava bilo uspješno poslovanje, a u "Lenčevu" slučaju svi su parametri do 2003. upućivali da je tvrtka na stabilnim nogama.

Nakon što su strani vlasnici, odnosno banke u ljeto 2003. iskazali rezervu prema "Lencu", država mu je, kaže, zaustavila sve potpore.

Ustvrdio je i da je uobičajeno da države u svijetu pomažu brodogradnju, da je osobno živio u uvjerenju da su jamstva za "Lenac" višestruko sigurnija nego za neka druga brodogradilišta.

Svako je jamstvo rizik za državu, u Hrvatskoj ih je samo šest posto završilo rizično, konstatirao je bivši ministar, dometnuvši da se država odlučuje na jamstva, jer u konačnici daju pozitivan učinak.

Bivši premijer Račan izjavio je da njegovo prijateljstvo s Damirom Vrhovnikom ni na koji način nije utjecalo na njegove i odluke Vlade vezane uz "Lenac".

Račan je naglasio da se, upravo kako bi izbjegao sumnje da Vlada donosi odluke u korist Vrhovnika, bivšeg direktora "Lenca", distancirao od svih rasprava koje su se u Vladi vodile o "Lencu".

"Od prve sjednice Vlade na kojoj se pojavila točka o jamstvima za Lenac rekao sam da, s obzirom na medijske napise o mom druženju s Vrhovnikom, od sada i ubuduće neću biti na Vladi kada se raspravlja o bilo čemu vezano uz 'Lenac'. Toga sam se i držao."

Govoreći o svom odnosu s Vrhovnikom, kazao je da je on pripadao širem krugu njegovih prijatelja, da je to prijateljstvo prestajalo s jačanjem krize u "Lencu".

"Kada se u medijima pričalo da smo veliki prijatelji to više nismo bili", dodao je, rekavši da je prijateljstvo 'puklo' kada su propali Vrhovnikovi pokušaji intervencija da Vlada više učini u pomoći "Lencu".

Razumije, rekao je, ljutnju Vrhovnika na bivšu Vladu i njegova razmišljanja da je pomoć trebala biti puno veća. "No, u tome nisam mogao ni htio sudjelovati."

Račan odbacuje bilo kakvu mogućnost da je politika njegove Vlade utjecala na stečaj "Lenca", kako je nedavno izjavio Vrhovnik. "To nije točno. Nakon povlačenja vlasnika i kreditora iz projekta, koji je dobro stajao na početku i Vlada je zato i sudjelovala s jamstvima, nismo mogli dozvoliti da još samo Vlada stoji iza projekta."

No, zaključio je da bi, ako bi se našao u istim okolnostima, ponovno poduzeo iste korake i "Lencu" odobrio jamstva.

"Kao predsjednik hrvatske vlade mislim da nisam pogriješio, ponašao bi se isto, jer branim politiku svake Vlade koja pomaže gospodarskim subjektima bez obzira postoji li rizik "a' la Lenac", rekao je Račan.

Bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić izjavio je pred saborskim Istražnim povjerenstvom za "Viktor Lenac" da bi ponovno podupro odluku da se tomu brodogradilištu u privatnom vlasništvu izdaju državna jamstva. "Kad bih kao član Vlade ponovno odlučivao, uvijek bih dignuo ruku."

Svojom najvećom greškom drži što je vjerovao, kako je rekao, "zvučnim' imenima - IFC-u, DEG-u, Raiffeisen banki - koji su promovirali cijeli projekt".

Ustvrdio je da su, kad se govori o izdanim jamstvima, njegovi partneri bili ljudi iz IFC-a, a da Vlada nikad nije pregovarala s Upravom "Lenca" o financijskim projektima.

"Vlada nije utjecala na poslovanje 'Lenca'", dodao je Linić i podsjetio kako su vlade - od 1998. do 2004. - privatnim tvrtkama dodijelile oko 2,5 milijarde kuna jamstava, od čega je propalo 640 milijuna.

Na Istražnom povjerenstvu je predloženo da se na svjedočenje pozovu i Giancarlo Zachello, te čelnici međunarodnih novčarskih ustanova koje su pregovarale s Vladom.

O tome i ostalim nakanama Povjerenstvo će stajalište zauzeti naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙