FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Crkvenac: politički kriteriji nisu utjecali na jamstva za "Lenac"

ZAGREB,24. veljače(Hina) - Na Vladina jamstva dana "Viktoru Lencu", alini na druga, nisu utjecali nikakvi politički kriteriji, izjavio jedanas bivši ministar financija Mato Crkvenac pred saborskim Istražnimpovjerenstvom za to riječko brodogradilište.
ZAGREB,24. veljače(Hina) - Na Vladina jamstva dana "Viktoru Lencu", ali ni na druga, nisu utjecali nikakvi politički kriteriji, izjavio je danas bivši ministar financija Mato Crkvenac pred saborskim Istražnim povjerenstvom za to riječko brodogradilište.

Crkvenac je otklonio mogućnost da su stranački ili prijateljski odnosi čelnika bivše Vlade s bivšim direktorom "Lenca" Damirom Vrhovnikom utjecali na davanje jamstava brodogradilištu.

Bivši premijer Ivica Račan, izjavio je Crkvenac, nikada nije vršio pritisak, tražio poseban tretman za "Lenac", naprotiv, ustrajavao je da se svi elementi višestruko provjere.

Tvrdi kako je temeljni kriterij za davanje jamstava bilo uspješno poslovanje, a u "Lenčevu" slučaju svi su parametri do 2003. upućivali da je tvrtka na stabilnim nogama.

Nakon što su strani vlasnici, odnosno banke u ljeto 2003. iskazali rezervu prema "Lencu", država mu je, kaže, zaustavila sve potpore.

Navodi i da je uobičajeno da države u svijetu pomažu brodogradnju, da je osobno živio u uvjerenju da su jamstva za "Lenac" višestruko sigurnija nego za neka druga brodogradilišta.

Svako je jamstvo rizik za državu, u Hrvatskoj ih je samo šest posto završilo rizično, konstatirao je bivši ministar, dodavši da se država odlučuje na jamstva, jer u konačnici daju pozitivan učinak.

Ništa o tome ne znam, redom je odgovarao Crkvenac na istražiteljske upite o stranim tvrtkama koje su ušle u "Lenac", o tvrtkama povezanim s njegovim direktorima, drugim tvrtkama, o visokim primanjima koja su se isplaćivala preko jedne od njih - "Viktor Overseasa".

Tvrdi da nije pratio promjene u Nadzornom odboru "Lenca", da ni s vlasnicima, a ni predsjednikom Nadzornog odbora nije raspravljao o sudbini "Lenčeva" zahtjeva za jamstva.

Ništa, kaže, ne zna ni o načinu na koji je Vrhovnik stekao većinski paket "Lenčevih" dionica, ali ni o drugim događajima iz pretvorbe i privatizacije koji su se dogodili prije nego je postao ministar.

Svjedočenje pred Povjerenstvom počeo je bivši premijer Ivica Račan, a nakon njega će to učiniti bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙