FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS zahtjeva od Vlade da splitskoj Željezari osigura posao na autocesti

SPLIT,27. veljače 2005.(Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS)zahtijeva od Vlade da splitskoj Željezari osigura uključivanje u posaogradnje autoceste od Splita do Ploča koji je dodijeljen hrvatskomkonzorciju jer, kako je priopćeno danas iz toga sindikata, samo takose Željezara može spasiti od propasti.
SPLIT,27. veljače 2005.(Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zahtijeva od Vlade da splitskoj Željezari osigura uključivanje u posao gradnje autoceste od Splita do Ploča koji je dodijeljen hrvatskom konzorciju jer, kako je priopćeno danas iz toga sindikata, samo tako se Željezara može spasiti od propasti.

"Ako Vlada ne učini sve kako bi u posao gradnje dionice autoceste od Splita do Ploča uključila i splitsku Željezaru, onda je jasno da su sva obećanja radnicima tvornice bila mrtvo slovo na papiru", poručio je potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević u priopćenju.

Podsjetio je kako Hrvatska godišnje treba oko 280 tisuća tona građevinskog čelika, od čega većinu za autoceste, a splitska Željezara, kada bi radila punim kapacitetima, može proizvesti gotovo 200 tisuća tona.

Željezara, međutim, zbog nemogućnosti dobivanja novih poslova, radi ispod 30 posto svojih kapaciteta, zbog čega svakodnevno proizvodi nove gubitke i dugove, što znači da je sve dalje od rješenja, koje bi označilo kraj trogodišnje agonije, kaže u priopćenju Matijašević.

Najgore je to, naglasio je, što je slom splitske Željezare počeo prije tri godine, upravo kad je počela intenzivna gradnja autoceste Split - Zagreb. Za to je optužio bivšu Vladu jer je, navodi Matijašević, umjesto da zaposli domaće kapacitete, podupirala uvoz građevinskog čelika koji se ugrađivao u infrastrukturne projekte koje je investirala država.

Zbog te nelojalne konkurencije splitska Željezara je na rubu stečaja, iako je 89,33 posto njenog temeljnog kapitala u vlasništvu države. Stoga 470 radnika splitske Željezare očekuje od Vlade da zaustavi daljnje urušavanje tvornice, kaže se u priopćenju.

Radnici i sindikati splitske Željazare nisu zadovoljni ni programom restrukturiranja crne metalurgije, koji predviđa zamjenu tehnološki zastarjele čeličane u Sisku onom u Splitu, dodaje Matijašević. Naglasio je kako razumiju stanje u kojem su se našli radnici sisačke tvornice, ali i kako je "izvan svake pameti jednu tvrtku spašavati na štetu druge".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙