FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici željezare traže pokretanje proizvodnje i jamstvo Vlade

OSIJEK, 9. veljače 2005. (Hina) - Petstotinjak od 1600 radnikaValjaonice cijevi sisačke željezare danas je na skupu zaposlenika odUprave i Vlade zatražilo da se, nakon polugodišnje obustave, 1. ožujkapokrene proizvodnja te su aklamacijom prihvatili programrestrukturiranja crne metalurgije koji predlaže spajanje sisačke isplitske željezare.
OSIJEK, 9. veljače 2005. (Hina) - Petstotinjak od 1600 radnika Valjaonice cijevi sisačke željezare danas je na skupu zaposlenika od Uprave i Vlade zatražilo da se, nakon polugodišnje obustave, 1. ožujka pokrene proizvodnja te su aklamacijom prihvatili program restrukturiranja crne metalurgije koji predlaže spajanje sisačke i splitske željezare.

Sastanak je održan na zajednički poziv podružnica Sindikata metalaca Hrvatske i Hrvatskog sindikata metalaca. Na prijedlog glavnog povjerenika Podružnice SMH Mate Somića, radnici okupljeni na prvom skupu zaposlenika od odlaska "Mečelja", podržali su restruktruriranje crne metalurgije i s tim u vezi spajanje dviju željezara. Od Vlade su zatražili i da osnuje holding "Cro steel", te da mu izda jamstva za pokretanje proizvodnje i investicije.

Kako je na skupu iznio predsjednik Uprave Valjaonice u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju Damir Begović, Vladi je predloženo da izda jamstva za obrtni kapital za obje željezare i investicije u pogone u Sisku i Splitu od ukupno 40 milijuna eura. Za obrtni kapital za obje željezare potrebno je vladino jamstvo od 20 milijuna eura, od Vlade se traži izdavanje jamstva za investicije za rekonstrukciju konti lijeva u sisačkoj željezari i za preseljenje čeličane iz splitske u sisačku željezaru u iznosu od 15 milijuna eura, te za dovršetak rekonstrukcije valjaonice u splitskoj željezari u iznosu od tri milijuna eura.

Begović smatra da su to minimalni troškovi jer "cijeli projekt revitalizacije crne metalurgije stoji koliko i tri kilometra autoceste ili trećina izgradnje novog broda". Kako je rekao, "Cro steel" bi mogao proizvoditi oko 300 tisuća tona čelika godišnje, između 70 i 100 tisuća tona bešavnih cijevi, od 80 do 100 tisuća tona šavnih cijevi i do 15 tisuća tona hladnovaljanih proizvoda rekao je. Uprava Valjaonice cijevi planira pokrenuti proizvodnju u Hladnoj preradi u Sisku do kraja veljače, jer imaju inozemne narudžbe. Polovicom ožujka, najavio je Begović, planira se pokretanje proizvodnje šavnih cijevi, početkom ožujka počet će remont čeličane, dok je početak proizvodnje u ključnom pogonu, Valjaonici bešavnih cijevi, planiran za početak travnja.

Begović je najavio da će se sutra u Ministarstvu gospodarstva održati sastanak na kojem će se predstavnici tog ministarstva i Ministarstva financija izjasniti o ponuđenom modelu restrukturiranja i osnivanju krovne tvrtke za crnu metalurgiju "Cro steel" u čijem će sastavu biti obje željezare.

Radnicima se obratio i tajnik SSSH Željko Klaus koji je rekao da taj sindikat podržava projekt "Cro steela", jer on nema alternativu. Najavio je da će se SSSH isto boriti i za interese radnika u Splitu. Kako je rekao, u Splitu se stvara negativan odnos prema projektu "Cro steela", te je pozvao sindikate i upravu Željezare Split da se radnicima i javnosti predstave točni podaci o projektu restrukturiranja crne metalurgije. Istaknuo je kako nije istina da će preseljenjem čeličane prestati proizvodnja u Splitu, jer će se "tim potezom spriječiti neminovni stečaj splitske željezare, te će se u njoj povećati proizvodnja i osigurati puna zaposlenost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙