FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barel nafte iznad 55 dolara srušio cijene američkih dionica

NEW YORK, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte iznad 55 dolarapo barelu, što je njihova rekordna razina, te pad cijena dionica AppleComputersa za pet posto spustili su u četvrtak vrijednosti američkihburzovnih indeksa.
NEW YORK, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte iznad 55 dolara po barelu, što je njihova rekordna razina, te pad cijena dionica Apple Computersa za pet posto spustili su u četvrtak vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,2 posto, na 10.785 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,8 posto, na 2.051 bod.

Snažan skok cijena nafte na njujorškom tržištu na najvišu ikad zabilježenu razinu uslijed špekulativnih kupovina fondova pokvario je raspoloženje ulagača. Zabrinuti su, naime, za korporativne zarade i osobnu potrošnju.

Nešto su korigirane i cijene maloprodajnih kompanija uslijed dobitonosnih prodaja, nakon dobitaka zabilježenih dan ranije uslijed odličnih mjesečnih rezultata prometa. "Nafta i korekcije cijena maloprodajnih dionica ispuhali su tržište dionica", kazao je Todd Clark, čelnik trgovanja pri Wells Fargo Securitiesu.

Ipak, najveća gubitnica bila je dionica proizvođača računala Apple Computers, koja je potonula uslijed najave njezina rivala Napstera da očekuje veću prodaju, što znači da će Apple biti suočen sa žešćom konkurencijom.

Oslabile su i dionice proizvođača čipova nakon što je J.P. Morgan smanjio procjenu zarade Intela u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Samo dionica tog vodećeg svjetskog proizvođača poluvodiča spustila se jedan posto.

Na europskim burzama cijene dionica blago su oscilirale, kako ulagače zabrinjavaju visoki energetski troškovi. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,4 posto, na 5.014 bodova. Frankfurtski DAX međutim spustio se 0,5 posto, na 4.373 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙