FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštra korekcija cijena dionica na američkim burzama

NEW YORK, 23. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američke dionice u utoraksu znatno pojeftinile kako je cijena nafte skočila iznad 51 dolar pobarelu, a tečaj dolara kliznuo naniže zbog zabrinutosti da ćesredišnje banke u svijetu slijediti južnokorejsku u diversifikacijisvojih deviznih rezervi.
NEW YORK, 23. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američke dionice u utorak su znatno pojeftinile kako je cijena nafte skočila iznad 51 dolar po barelu, a tečaj dolara kliznuo naniže zbog zabrinutosti da će središnje banke u svijetu slijediti južnokorejsku u diversifikaciji svojih deviznih rezervi.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 1,6 posto, na 10.611 bodova. Gotovo svih 30 dionica sadržanih u Dow Jones indeksu zabilježilo je pa cijena, a dnevni gubitak tog njujorškog indeksa izražen u postotku bio najoštriji u proteklih pet mjeseci. Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,4 posto, na 2.030 bodova.

Tijekom trgovanja najviše je u fokusu ulagača bilo poskupljenje nafte na najvišu razinu u proteklih 15 tjedana uslijed hladnoća u Europi i SAD-u, što pojačava potražnju za gorivom. To je ponovno raspirilo zabrinutosti da će visoki energetski troškovi narušiti korporativne zarade i ograničiti osobnu potrošnju.

I tečaj dolara pritisnuo je tržišta kako je nastavio oštro kliziti prema najvažnijim svjetskim valutama, posebice euru. Južnokorejske monetarne vlasi, koje posjeduju četvrte po veličini u svijetu devizne rezerve, u ponedjeljak su objavile da ih planiraju diversificirati iz tradicionalne valute dolara, u više međunarodnih valuta. Taj potez mogao bi i druge središnje banke potaknuti na isti korak, čime bi se smanjio apetit za američku imovinu i potaknuo novi pad dolara.

"Uzroci gubitaka su snažan skok cijena nafte i najave iz južnokorejske središnje banke", ocijenio je Jeffrey Saut, investicijski strateg pri Raymon James Financialu.

Iz općeg trenda prodaje iskočile su dionice rudnika zlata, budući je zlato jedno od tradicionalnih sigurnih utočišta za kapital. Tako je dionica najvećeg svjetskog rudnika zlata Newmont Mining Corp ojačala gotovo pet posto.

Na europskim burzama cijene dionica također su se spustile, pritisnute gubicima u telekom i sektoru zrakoplovne industrije. Londonski Ftse indeks spustio se 0,6 posto, na 5.032 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,7 posto, na 4.323 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙