FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen trodnevni rast američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Podatak o usporavanju rastaameričke produktivnosti u četvrtom tromjesečju i oštar pad cijenadionica Amazona zaustavili su u četvrtak trodnevni uzlet cijenadionica na američkim burzama.
NEW YORK, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Podatak o usporavanju rasta američke produktivnosti u četvrtom tromjesečju i oštar pad cijena dionica Amazona zaustavili su u četvrtak trodnevni uzlet cijena dionica na američkim burzama.

Njujorški Dow Jones spustio se na 10.593 boda, oslabivši blagih 0,03 posto. Tehnološki Nasdaq našao se na znatno većem gubitku, i to nekih 0,8 posto, spustivši se na 2.057 bodova.

Među najvećim gubitnicima bio je online malotrgovac Amazon, čije su dionice potonule za čak 16,4 posto, dan nakon što je razočarao ulagače svojim rezultatima poslovanja.

Podatak o slabijem od očekivanja rastu produktivnosti u Sjedinjenim Državama izazvao je zabrinutosti oko jačanja inflacije i mogućeg ubrzavanja rasta američkih kamatnih stopa.

Pad vrijednosti najznačajnijih burzovnih indeksa uslijedio je nakon tri dana uzastopnih dobitaka. Tržište je odlučilo uzeti predah i zbog objave nestrpljivo iščekivanih podataka o američkoj zaposlenosti u siječnju, koji bi trebao biti u petak objavljen.

"Imali smo prilično pristojan uzlet, a mislim da je oporavak naišao na blagi otpor", ukratko je raspoloženje na tržištima dionica opisao John Hughes, izvršni direktor iz Epiphany Equtiy Research. "Podaci o zaposlenosti su sutra i mislim da su zato ulagači malo kolebljivi".

Američki Institut za upravljanje nabavom objavio je da je njegov indeks o aktivnostima u sektoru usluga pao na 59,2 boda s revidiranih 63,9 bodova u prosincu. "Zabrinutost su izazvali podatci o produktivnosti, a i indeks o aktivnostima u uslužnom sektoru je nešto slabiji nego se očekivalo - to su stoga današnji katalizatori", dodao je Hughes.

Tehnološki Nasdaq indeks pritisnuo je i pad cijena dionica lanca kafića Starbucks od 8,2 posto nakon što im je investicijski rejting snizila brokerska kuća Smith Barney.

Na europskim burzama cijene dionica spustile su se s najviših višegodišnjih razina pod utjecajem slabljenja dionica naftnog diva Shella uslijed novog smanjenja zaliha. Londonski Ftse indeks spustio se za 0,16 posto, na 4.908 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,34 posto, na 4.281 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙