FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slab rast inflacije u SAD-u potaknuo kupovine dionica na Wall Streetu

NEW YORK, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - S popuštanjem zabrinutostitržišnih sudionika oko inflacije u SAD-u, cijene dionica na WallStreetu oporavile su se u srijedu, samo dan nakon oštrih prodaja injihovih korekcija.
NEW YORK, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - S popuštanjem zabrinutosti tržišnih sudionika oko inflacije u SAD-u, cijene dionica na Wall Streetu oporavile su se u srijedu, samo dan nakon oštrih prodaja i njihovih korekcija.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks oporavio se za 0,6 posto, na 10.673 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je blagih 0,05 posto, na 2.031 bod.

Američke potrošačke cijene u siječnju su ojačale svega 0,1 posto, izvijestilo je ministarstvo rada. Ekonomisti na Wall Streetu očekivali su 0,2-postotni rast, dok su trgovci dionicama bili spremni i na snažniji rast inflacije, pa su strepili od mogućeg ubrzanijeg zaoštravanja američke monetarne politike.

"Uslijedilo je veliko olakšanje nakon objave podatka o inflaciji. Postojali su veliki strahovi od toga da će inflacija biti snažnija te da će američka središnja banka biti prisiljena ubrzati dizanje kamatnih stopa", ocijenio je raspoloženje na tržištu Michael Metz, glavni strateg za ulaganja pri Oppenheimeru.

Trgovina dionicama bila je vrlo živa, a među većim dobitnicama bila je dionica švicarske ulagačke banke UBS, kojoj je povećan investicijski rejting.

Na europskim burzama, međutim, jučer su burzovni indeksi poslovanje završili u minusu treći dan uzastopno, kako su cijene dionica proizvođača automobila bile pod pritiskom snažnog skoka cijena nafte. Samo dionica francuskog Peugeota oslabila je za gotovo pet posto. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,9 posto, završivši na 4.988 bodova, nakon što se nakratko spustio na 4.970 bodova, najnižu razinu u zadnja dva tjedna. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.310 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙