FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte pritišće raspoloženje na američkim tržištima dionica

NEW YORK, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Novi skok cijena nafte kojibi mogao povećati troškove poslovanja korporacija u srijedu je naameričkim burzama rezultirao padom cijena dionica, no korekcije subile ograničene izjavama predsjednika američke središnje banke AlanaGreenspana koje su protumačene kao signal da neće biti agresivnihpromjena kamatne politike.
NEW YORK, 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Novi skok cijena nafte koji bi mogao povećati troškove poslovanja korporacija u srijedu je na američkim burzama rezultirao padom cijena dionica, no korekcije su bile ograničene izjavama predsjednika američke središnje banke Alana Greenspana koje su protumačene kao signal da neće biti agresivnih promjena kamatne politike.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,2 posto, na 10.811 bodova. Za toliko je oslabio i tehnološki Nasdaq, koji iznosi 2.067 bodova.

Cijena nafte na njujorškom tržištu premašila je 53 dolara za barel, što je najviša razina u protekla četiri mjeseca nakon što su problemi s proizvodnjom u teksaškim rafinerijama potaknuli nove kupovine.

Rastuće cijene nafte pokvarile su raspoloženje ulagača na tržištu dionica jer podižu troškove poslovanja korporacijama i ograničavaju osobnu potoršnju, no potaknule kupovine energetskih dionica. Tako je dionica Exxon Mobila skočila gotovo jedan posto, kao i ChevronTexacoa.

Posebno su na gubitku bile dionice osiguravajućih kompanija, pošto je Wall Street Journal izvijestio da savezni i njujorški regulatori razmatraju proširenje svoje istrage te industrije. Od njujorškog državnog odvjetnika Eliota Spitzera zatraženo je da ponovno pokrene istragu oko zloporaba u najvećoj osiguravajućoj kompaniji, American International Group. Njegova dionica oslabila je dva posto.

Greenspan je pred američkim Kongresom izvijestio o umjereno dobrom rastu gospodarstva, stratezi su njegove izjave protumačili kao signal da će Fed nastaviti umjereno podizati kamatne stope umjesto da ih podiže agresivno.

"Greenspanove izjave nisu bile iznenađujuće. Sve je prilično transparentno rečeno. Tržište definitivno računa na umjereno povećanje kamatnih stopa", kazao je Owen Fitzpatrick, čelnik trgovine dionicama pri Citigroupu.

Na europskim burzama cijene dionica različito su se kretale kako su one rudarskih kompanija bile pod pritiskom, a proizvođača telekom opreme zasjale. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,2 posto, na 4.992 boda. Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,2 posto, na 4.393 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙