FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najduže razdoblje rasta američkih indeksa od početka godine

NEW YORK, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Podizanje američkihkamatnih stopa i rast cijena dionica proizvođača zrakoplova Boeinga usrijedu su na američkim burzama povisili vrijednosti indeksa.
NEW YORK, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Podizanje američkih kamatnih stopa i rast cijena dionica proizvođača zrakoplova Boeinga u srijedu su na američkim burzama povisili vrijednosti indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,4 posto, na 10.596 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,3 posto, na 2.075 bodova. Burzovni indeksi treći dan uzastopce rastu, što je najdulje razdoblje njihova porasta od početka 2005.

Odluka Fed-a o podizanju ključne američke kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 2,5 posto, bila je uglavnom očekivana na tržištima. Stoga su ulagači bili više usredotočeni na priopćenje monetarnih vlasti oko daljnjeg tijeka zaoštravanja američke monetarne politike.

U svom priopćenju Fed-ovo Vijeće za operacije na otvorenom tržištu izvijestilo je da će nastaviti umjereno dizati kamatne stope. "Čini se da gospodarstvo raste umjereno unatoč rastu cijena energenata, a poboljšava se postupno i stanje na tržištu rada", stoji u tome priopćenju.

"Fed je najavio podizanje američkih kamatnih stopa i stoga apsolutno nema nikakvih iznenađenja, pa tržište dobro reagira na takve vijesti. Tržišni sudionici znaju što Fed planira i čini. Jedino je pitanje kada će kamatne stope prestati rasti", kazao je Tim Ghriskey, iz Solaris Asset Managementa.

Dionica Boeinga ojačala je 2,3 posto budući je kompanija izvijestila kako očekuje snažan rast dobiti u 2006. Značajnije je poskupjela i dionica Internet pretraživača Googlea, i to čak 7 posto, budući je njezina tromjesečna zarada premašila očekivanja analitičara.

Rastu cijena dionica pripomoglo je i daljnje spuštanje cijena nafte i to za otprilike jedan posto, na ispod 47 dolara za barel.

Na europskim burzama cijene dionica na novim su najvišim razinama u zadnje dvije i pol godine. Londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 4.916 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,4 posto, na 4.296 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙