FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobro raspoloženje ulagača na Wall Streetu

NEW YORK, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chipdionica u četvrtak su dosegnule vrhunac od početka ove godine kako susnažne tromjesečne zarade i bolji od očekivanja gospodarskipokazatelji potaknuli dobro raspoloženje na Wall Streetu, notehnološke dionice jedva da su bilježile dobitke pritisnute padomcijena dionica Ericssona.
NEW YORK, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chip dionica u četvrtak su dosegnule vrhunac od početka ove godine kako su snažne tromjesečne zarade i bolji od očekivanja gospodarski pokazatelji potaknuli dobro raspoloženje na Wall Streetu, no tehnološke dionice jedva da su bilježile dobitke pritisnute padom cijena dionica Ericssona.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 10.749 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,03 posto, na 2.053 bodova.

Najviše zaslužna za skok Dow Jones indeksa bila je dionica American International Groupa, poskupjevši gotovo 4 posto nakon što je taj najveći svjetski osiguravatelj po tržišnoj kapitalizaciji ostvario skok zarade u zadnjem lanjskom tromjesečju od 11 posto.

Ponovni skok cijena nafte pomogao je jačanju dionica naftnih kompanija poput ExxonMobila. Visoke cijene nafte obično štete dionicama jer pritišću korporativne profite i osobnu potrošnju, no energetske dionice obično bilježe dobitke.

"Cijene nafte su ekstremno visoke", ocijenio je Peter Boockvar, strateg pri Miller Tabak&Co. Upozorio je i kako postoje dva različita tržišta. "Na Nasdaqu i u tehnološkom sektoru ništa se ne zbiva".

Najviše je tome razlog razočaranje iz švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona, čija je dionica oslabila osam posto jer je izvijestio o profitnoj margini za zadnje lanjsko tromjesečje ispod očekivanja tržišta.

Od gospodarskih vijesti pozornost je privukao pad vanjskotrgovinskog manjka SAD-a u prosincu na 56,4 milijardi dolara te pad broja novih nezaposlenih u proteklome tjednu na najnižu razinu u zadnje više od četiri godine, što je također dalo doprinos dobrom raspoloženju ulagača.

Na europskim burzama cijene dionica različito su se kretale kako su ulagači razmatrali korporativne zarade, te odlučili uzeti kratki predah od kupovina koje su trajale gotovo dva tjedna. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,2 posto, na 5.000 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.342 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙