FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološke dionice oslabile zbog razočaranja iz Ciscoa

NEW YORK, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Oštra korekcija cijenatehnoloških dionica u srijedu je na američkim burzama rezultiralapadom vrijednosti tamošnjih indeksa.
NEW YORK, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Oštra korekcija cijena tehnoloških dionica u srijedu je na američkim burzama rezultirala padom vrijednosti tamošnjih indeksa.

Korekciju cijena potaknulo je razočaravajuće izvješće Cisco Systemsa o prihodima, tako da je tehnološki Nasdaq indeks završio poslovanje na 2.052 boda, 1,6 posto slabiji nego dan ranije. Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,6 posto, na 10.664 boda.

Najveći svjetski proizvođač Internet opreme Cisco objavio je da su mu prihodi bili ispod očekivanja tržišta u zadnjem tromjesečju 2004, a najavio je da neće ni u ovom tromjesečju po tome pitanju ispuniti očekivanja Wall Streeta. To je snizilo cijene njegovih dionica za 3,3 posto, te povuklo za sobom cijeli tehnološki sektor.

Pad njihovih cijena nije mogao nadomjestiti ni skok cijene dionice Hewlett-Packarda za čak sedam posto po objavi da je predsjednica i izvršna direktorica kompanije Carly Fiorina smijenjena.

"Nije bilo baš mnogo dobrih vijesti. Tri četvrtine poslovnih izvješća za zadnje lanjsko tromjesečje već je objavljeno, tržište je ostvarilo prilično zdrav uzlet cijena u zadnja dva tjedna, te je sada vrijeme za malu prodaju", kazao je David Memmott, čelnik trgovine pri Morgan Stanleyu.

Najviše su prodajama bile izložene dionice proizvođača čipova. "Cisco je bio glavno razočarenje. Problem je s Ciscom što je mnogo dobavljača vezano za njega, a mnogi se ulagači sada pitaju kakva će biti krajnja potražnja za čipovima", izjavio je Greg Palmer, čelnik trgovine u Pacific Crest Securitiesu.

Na europskim burzama jučer je također zaustavljen uzlet cijena dionica, budući je neočekivani pad cijena nafte rezultirao gubitkom dionica naftnih kompanija. Ti gubici premašili su dobitke na dionicama tehnološkog diva Ericssona i farmaceutske kompanije GlaxoSmithKlinea. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,1 posto, na 4.990 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,4 posto, pa iznosi 4.353 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙