FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak na američkim burzama

NEW YORK, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Podizanje investicijskogrejtinga dionicama proizvođača čipova i jačanje dionica farmaceutskihkompanija pomoglo je u utorak oporavku američkih burzi nakon oštrihkorekcija dan ranije.
NEW YORK, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Podizanje investicijskog rejtinga dionicama proizvođača čipova i jačanje dionica farmaceutskih kompanija pomoglo je u utorak oporavku američkih burzi nakon oštrih korekcija dan ranije.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.830 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je gotovo jedan posto, na 2.071 bod.

Dionica vodećeg proizvođača čipova u svijetu, Intela porasla je 2,6 posto, nakon što je ulagačka banka J.P. Morgan podigla njihov investicijski rejting. To je potaknulo kupovine i ostalih dionica toga sektora.

Među vodećim dobitnicama bile su i dionice farmaceutskih kompanija, potpomognute dobrim rezultatima poslovanja europske kompanije Sanofi-Aventisa, trećeg po veličini proizvođača u svijetu. Uz takav poticaj, oporavile su se i dionice biotehnološke tvrtke Biogen Idec za sedam posto, te irskog Elana, koje su jučer bile na udaru prodaje zbog povlačenja s tržišta lijeka za multiplu sklerozu.

Oporavku tržišta pomogli su i gospodarski pokazatelji, budući su popustile zabrinutosti oko inflatornih pritiska. Američki institut za upravljanje nabavom objavio je kako je proizvodnja usporila rast u veljači, no i da je indeks cijena industrijskih komponenti smanjen. Nadalje, američka vlada objavila je porast građevinskih aktivnosti u siječnju za 0,7 posto, u skladu s očekivanjima, budući su i privatni i javni graditeljski radovi dosegnuli rekordne razine.

"Nasdaq je svoju snagu crpio iz dionica proizvođača čipova, a Dow od indeksa Instituta za upravljanje nabavom koji je smanjio zabrinutosti oko rasta cijena", kazao je Larry Peruzzi, trgovac dionicama pri The Boston Co. Asset Managementu.

Na europskim burzama dionice su dosegnule najviše cijene u zadnja dva tjedna, potpomognute pojeftinjenjem nafte i dobrim rezultatima poslovanja Sanofija i BAT-a. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,6 posto, na 5.000 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,8 posto, na 4.383 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙