FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast američkih indeksa nakon iračkih izbora

NEW YORK, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uspješno provedeni iračkiizbori izazvali su u ponedjeljak olakšanje na američkim burzama, štoje rezultiralo rastom cijena dionica.
NEW YORK, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uspješno provedeni irački izbori izazvali su u ponedjeljak olakšanje na američkim burzama, što je rezultiralo rastom cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.489 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,3 posto, pa iznosi 2.062 boda.

Osim olakšanja zbog Iraka, kupovine dionica potaknule su i intenzivirane aktivnosti spajanja i akvizicija koje uključuju velika korporativna imena. Američki financijski div Citigroup ostvario je porast cijene dionice za 1,4 posto po objavi da planira svoje osiguravateljsko poslovanje Travelers Life prodati MetLifeu za 11,5 milijardi dolara.

Ostala velika spajanja uključuju ono SBC Communicationsa i AT&T-ja za 16 milijardi dolara. Sve to uslijedilo je nakon prošlotjedne najave P&G-ja da kupuje Gillete za 55,8 milijardi dolara.

I vijesti o dobrim zaradama kompanija poput naftnog diva Exxon Mobila ojačali su povjerenje ulagača. Exxon, najveća kompanija u svijetu čije su dionice izlistane na burzi izvijestila je o najvećem tromjesečnom profitu u američkoj korporativnoj povijesti.

"Tržište konačno reagira na pozitivne vijesti. Imamo dobru sezonu izvješćivanja o zaradama, nekoliko velikih spajanja, te iračke izbore iza nas. Nadam se da se ulagači sada mogu fokusirati na solidne temeljne gospodarske odnose", ocijenio je John Caldwell, stateg pri McDonald Financial Groupu.

Unatoč jučerašnjim dobicima, američki indeksi siječanj su završili s gubicima. Tako je vrijednost Dow Jonesa oslabila 2,7 posto, a Nasdaqa 5,2 posto.

Olakšanje zbog provedbe iračkih izbora bez većih problema i znakovi obnovljene korporativne aktivnosti pomogli su skoku cijena europskih dionica na najviše razine u protekle dvije i pol godine. Londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 4.852 boda. Frankfurtski DAX dobio je 1,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.254 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙