FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara nastavio kliziti

LONDON, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Iako je američka središnjabanaka ponovila svoju predanost nastavku zaoštravanja monetarnepolitike, ulagači na deviznim tržištima nisu promijenili svojeuvjerenje da se dvomjesečni oporavak američkog dolara približiozavršetku.
LONDON, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Iako je američka središnja banaka ponovila svoju predanost nastavku zaoštravanja monetarne politike, ulagači na deviznim tržištima nisu promijenili svoje uvjerenje da se dvomjesečni oporavak američkog dolara približio završetku.

U četvrtak je tako do podneva tečaj dolara oslabio novih 0,3 posto prema euru, koji stoji 1,3254 dolara. U odnosu na britansku funtu nije se značajnije mijenjao, pa se njome trguje po 1,9083 dolara. Istodobno, tečaj dolara košta i 1,1603 švicarska franka, te 104,76 jena.

U srijedu je američka središnja banka Fed sa svog zasjedanja priopćila da će nastaviti s podizanjem kamatnih stopa kako bi držala inflaciju pod kontrolom. Stajalište da bi američke monetarne vlasti mogle ubrzati podizanje kamatnih stopa bilo je ključni poticaj za oporavak dolara u prvih osam tjedana ove godine.

"Ubrzano zaoštravanje američke monetarne politike već je uračunato u cijenu dolara, stoga posljednje priopćenje Fed-a nije tržištu dalo smjernice", kazao je Adam Cole, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Američka valuta prošloga je tjedna dosegnula najvišu razinu prema euru i jenu u protekla tri mjeseca, no zatim je njezin tečaj korigiran početkom tjedna, pošto je južnokorejska središnja banka objavila da će diversificirati svoje devizne rezerve, četvrte po veličini u svijetu.

Mnogi analitičari vjeruju da će se tečaj dolara kretati u vrlo uskom rasponu uoči novih američkih gospodarskih pokazatelja, uključujući i revidirani podatak o rastu gospodarskih aktivnosti te o zaposlenosti, koji bi trebali baciti više svjetla na američku izvedbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙