FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta čekaju podatak o pritoku kapitala u SAD

LONDON, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novog podatka opritoku svježeg kapitala u SAD, na svjetskim deviznim tržištima uutorak je tečaj dolara ostao blizu najniže razine u proteklih 10-akdana u odnosu na europsku i švicarsku valutu.
LONDON, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novog podatka o pritoku svježeg kapitala u SAD, na svjetskim deviznim tržištima u utorak je tečaj dolara ostao blizu najniže razine u proteklih 10-ak dana u odnosu na europsku i švicarsku valutu.

Do podneva je euro tako ojačao nekih 0,03 posto, na 1,2975 dolara. Švicarski franak dobio je 0,2 posto na vrijednosti, tako da dolar stoji 1,1955 franaka. Neznatno je, za 0,13 posto, ojačao i tečaj britanske funte, kojom se trguje po 1,889 dolara. Istodobno, jen je gotovo ostao na jučerašnjoj razini, pa dolar košta 105 jena.

Ulagači nestrpljivo očekuju za kasnije danas najavljen podatak o pritoku kapitala u SAD u prosincu lani. Prošloga mjeseca objavljeno je da je pritok kapitala u studenome bio neočekivano visok, 81 milijardu dolara, što je potaknulo jačanje američke valute. Taj podatak služi kao mjera inozemnog apetita za američku imovinu i ključni je pokazatelj stranog financiranja golemog američkog manjka u bilanci plaćanja.

Kasnije ovoga tjedna predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan trebao bi pred kongresnim i senatskim odborima govoriti o monetarnoj politici, pa ulagači čekaju i na njegove izjave.

"Ulagači su usredotočeni na podatak o pritoku kapitala i izjave Greenspana", kazao je Paul Mackel, valutni strateg pri ABN Amro.

Ranije ovoga mjeseca tečaj dolara dosegnuo je najvišu razinu prema euru u zadnja tri mjeseca kako su ulagači svoju pozornost usmjerili s američkih problema sa strukturalnim manjkovima na izglede za jačanjem kamatnih stopa. No, mnogi analitičari vjeruju da je njegov uzlet samo bila faza korekcije u dugoročnom trendu klizanja, potaknutog zabrinutostima da SAD možda ipak neće uspjeti golemi manjak u bilanci plaćanja zakrpati inozemnim kapitalom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙