FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj jena pod pritiskom lošeg podatka o BDP-u

LONDON, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je usrijedu na deviznim tržištima na najnižu razinu prema euru u zadnjihmjesec dana a oslabio je i prema dolaru nakon što su najnoviji podacipokazali da je Japan većinu prošle godine bio u recesiji.
LONDON, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena potonuo je u srijedu na deviznim tržištima na najnižu razinu prema euru u zadnjih mjesec dana a oslabio je i prema dolaru nakon što su najnoviji podaci pokazali da je Japan većinu prošle godine bio u recesiji.

Tečaj jena oslabio je na 136,7 jena za euro. Spustio se blago, za 0,08 posto, na 105,08 jena za dolar.

"Tečaj jena prati podatke o BDP-u, no njegove prodaje ipak polako gube na snazi. Mnogi vjeruju, naime, da je budućnost Japana mnogo bolja nego što se moglo vidjeti u zadnjih nekoliko tromjesečja", kazao je Peter Fontaine, valutni strateg pri KBC Bruxellesu.

Japanski bruto domaći proizvod u zadnjem lanjskom tromjesečju smanjen je 0,1 posto, a revidirani podaci i za prethodna dva tromjesečja pokazali su sažimanje BDP-a. Japan je tako u proteklom desetljeću već četiri puta uronio u recesiju.

Ulagači s nestrpljenjem čekaju na izjave predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana pred američkim Kongresom krajem tjedna, jer žele čuti hoće li ponoviti svoje pozitivne ocjene u vezi manjka u američkoj bilanci plaćanja. Njegova veličina brine tržišta, što je tečaj dolara spustilo u prosincu lani na rekordno nisku razinu prema euru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙