FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači neodlučni pri daljnjim kupovinama dolara

LONDON, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Zabrinutosti zbogstrukturalnih američkih neravnoteža protekloga su tjedna na svjetskimdeviznim tržištima nadjačale signale da će se nastaviti zaoštravatiamerička monetarna politika, tako da je tečaj dolara potonuo premanajvažnijim međunarodnim valutama.
LONDON, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Zabrinutosti zbog strukturalnih američkih neravnoteža protekloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima nadjačale signale da će se nastaviti zaoštravati američka monetarna politika, tako da je tečaj dolara potonuo prema najvažnijim međunarodnim valutama.

Euro je u tome razdoblju dobio 1,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1,307 dolara. Američka valuta oslabila je i snažnih 2,2 posto prema švicarskom franku, koji iznosi 1,183 franka. Britanska funta istodobno je ojačala 1,4 posto, na 1,894 dolara. Na vrijednosti je dobio i japanski jen i to 0,2 posto, pa dolar košta 105,6 jena.

Ranije ovoga mjeseca tečaj dolara dosegnuo je najvišu razinu prema euru u zadnja tri mjeseca kako su ulagači svoju pozornost usmjerili s američkih problema sa strukturalnim manjkovima na izglede za jačanjem kamatnih stopa. No, mnogi analitičari vjeruju da je njegov uzlet samo bila faza korekcije u dugoročnom trendu klizanja, potaknutog zabrinutostima da SAD možda ipak neće uspjeti golemi manjak u bilanci plaćanja zakrpati inozemnim kapitalom.

Po najnovijim podacima japanskog ministarstva financija, višak u bilanci plaćanja u prosincu je porastao 35,1 posto na godišnjoj razini, na rekordnih 1.620 milijardi jena (više od 15 milijardi dolara). Bilanca plaćanja sveobuhvatna je mjera trgovine robama i uslugama. Osim što je taj višak premašio očekivanja analitičara, istaknuo je i argument za slabljenje tečaja američke valute, posebno nakon što je krajem pretprošloga tjedna objavljeno da je američki trgovinski manjak lani dosegnuo rekordnih 617,7 milijardi dolara, skočivši 25 posto u odnosu na godinu ranije."Japanski podaci potkopali su dolar", kazao je Adrian Foster, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Tečaj dolara bio je pod pritiskom unatoč tome što je predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan u Kongresu u srijedu izjavio da su kamatne stope prilično niske, iako su već u šest navrata podizane. Naime, neki tržišni analitičari vjeruju da Greenspan nije naznačio hoće li Fed u kratkom ili u dugom roku ubrzati zaoštravanje monetarne politike. "I dalje smatramo da će Fed do kraja lipnja podići ključnu kamatnu stopu na 3,25 posto, i to u tri navrata za četvrtinu postotnog boda", stoji u priopćenju analitičara Standard Chartereda.

Valutni ulagači stoga su rastrgani između snažnih američkih gospodarskih pokazatelja i zabrinutosti oko dugoročnih šteta koje po dolar ima golemi manjak u američkoj platnoj bilanci, pa su oscilacije tečajeva bile slabe. Obujam trgovanja pred kraj tjedna bio je niži u zbog dugačkog prazničnog vikenda u SAD-u. "Svjedoci smo nemoći eura da dalje jača prema dolaru, oscilacije su slabe uoči dugačkoga vikenda. Greenspan nije ništa više dodao u svojim izjavama o monetarnoj politici pred američkim Kongresom u odnosu na jučer", kazao je Trevor Dinmore, valutni strateg pri Deutsche Banku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙