FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar kliznuo jedan posto

LONDON, 14. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valutespustio se u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima za jedanposto prema euru, švicarskom franku i jenu budući su najnovijijapanski pokazatelji ukazali na nastavak neravnoteže između azijskihtrgovinskih viškova i američkih manjkova.
LONDON, 14. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute spustio se u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima za jedan posto prema euru, švicarskom franku i jenu budući su najnoviji japanski pokazatelji ukazali na nastavak neravnoteže između azijskih trgovinskih viškova i američkih manjkova.

Do podneva je euro poskupio na 1,297 dolara. Dolar je oslabio i u odnosu na švicarsku i japansku valutu tako da košta 1,198 franaka te 104,96 jena. Britanska funta istodobno stoji 1,8866 dolara.

Po najnovijim podacima japanskog ministarstva financija, višak u bilanci plaćanja u prosincu je porastao 35,1 posto na godišnjoj razini, na rekordnih 1.620 milijardi jena (više od 15 milijardi dolara). Bilanca plaćanja sveobuhvatna je mjera trgovine robama i uslugama.

Osim što je taj višak premašio očekivanja analitičara, istaknuo je i argument za slabljenje tečaja američke valute, posebno nakon što je krajem prošloga tjedna objavljeno da je američki trgovinski manjak lani dosegnuo rekordnih 617,7 milijardi dolara, skočivši 25 posto u odnosu na godinu ranije.

"Japanski podaci potkopali su dolar", kazao je Adrian Foster, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wasserstein.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙